Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A gépészmérnökképzésről a cégek szemszögéből

2015-01-25, 12:09
   |   Kategória: Okos
Közös sikerként értékelik a szombathelyi gépészmérnökképzés elindítói a regisztráción tapasztalt nagy érdeklődést: több mint kétszázhúsz hallgató jelezte részvételi szándékát január 8-ig. A jelentkezés ezzel még nem ért véget: hat agyvállalat és az egyetem képviselői a napokban választották ki azokat, akik a duális képzésben vesznek majd részt. Az érintett cégek képviselői Lovass Tibor vezetésével televíziós kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a képzés előkészítésének tapasztalatait, és fogalmazták meg jövőbeni elvárásaikat.
Lezárult egy fontos periódus: a duális ösztöndíjra való jelentkezés határideje január 8-a volt. A képzésben részt vevő hat nagyvállalat összesen ötven helyet hirdetett meg, amelyre több mint 220-an jelentkeztek. Ez a szám mindenki számára örömteli, aki a képzésben valamilyen módon érintett. Németh István, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Karának dékánhelyettese háttéradatokkal is szolgált: a képzésre az ország 16 megyéjéből érkezett jelentkezés. Vas megyéből jelezték részvételi szándékukat a legtöbben: 150-en, Zalából 23-an, Győr-Moson-Sopron megyéből 9-en jelentkeztek, de szeretnének itt tanulni olyan távoli térségekből is, mint Hajdú-Bihar vagy éppen Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Mérnökhiány, átalakult gazdaság

Az első eredmények csak most látszódnak, de a kezdeményezés már régi. Mintegy két és fél éve, hogy az érintett hat nagyvállalat képviselői között tárgyalás kezdődött Szombathelyen arról, hogyan orvosolható a mérnökhiányból adódó probléma a térségben. Molnár Csilla, az Opel Szentgotthárd Kft. HR-igazgatója úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy a cégek fejlődni szerettek volna, termelőkapacitásukat kihasználni, ám ehhez nem állt rendelkezésre elég képzett mérnök. A szakemberhiány nemcsak Vas megyében, hanem országosan is érzékelhető volt, a kezdeményezés tehát, amelynek katalizátorai maguk a cégek, hiánypótló jellegű. Sok munka van eddig is a képzésben, de a java csak most jön – jegyezte meg a szakember. Másik oldalról világította meg a képzés jelentőségét Tancsics Róbert, a Delphi Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondta: a gondokat nem csupán a képzés hiánya okozta, hanem az a tény is, hogy az utóbbi időben átalakult a gazdaság szerkezete a térségben, és megjelent a fajta gyártó tevékenység. S hogy megérte-e az eddig befektetett előkészítő munka? „Ma már el lehet hinni, hogy igen. Hosszú távban kell gondolkodnunk, hogy a kezdeményezés sikeres lehessen. Cégeink csak összefogással képesek megszólítani a szülőket, a leendő hallgatókat, külön-külön nem megy”– hangzott el.

Kölcsönös előnyök

S hogy miben áll a szombathelyi duális képzés sajátossága? A hallgatók a nulladik évfolyamtól kezdődően, az elméleti tudás megszerzése mellett, leendő munkáltatóik technológiáival ismerkednek, gyakorlati ismeretekre tesznek szert, ezáltal a képzés végén a cégek termelésébe gond nélkül bekapcsolódhatnak. Amikor mérnököt keres egy vállalat, arra kíváncsi, hogy a jelölt hol végzett, milyenek a tapasztalatai, mire képes. Nos, ez itt nem is lesz kérdés, hiszen az adott cégnél szükséges elméleti és technológiai ismeretekkel már garantáltan rendelkezni fog a hallgató, hiszen a duális modulokon keresztül megszerzi a szakmai tudást és tapasztalatot is. A dualitás mindeddig egy divatos kifejezés volt csupán - jegyezték meg a HR-szakemberek -, ám most komoly tartalommal telt meg. Megemlítették még, hogy hazánkban a felsőoktatás csak most kezd közeledni az iparimegrendelés-alapú gondolkodáshoz, holott az Egyesült Államokban például mindez természetes. Ugyanakkor nemcsak a cégek, hanem a hallgatók szempontjából is rendkívül előnyös ez a felállás. A duális rendszerben tanulva egy diáknak megvan rá minden esélye, hogy a részt vevő cégek valamelyikénél találjon majd állást. Mindannyian piacvezető tárgyi és személyi feltételeket tudnak biztosítani a maguk területén, világviszonylatban is élen járnak a technológiáik. Nem mindenhol kaphatnak a hallgatók ennyire mély tudást, s nem mindenhol nyílik módjuk arra, hogy az adott cégkultúrát is megismerjék a képzés alatt.

Kik lesznek a legrátermettebbek?

Reménykedett a magas jelentkezőszámban Várnai Krisztina, az IQOR Hungary Kft. HR-igazgatója is. Kollégáihoz hasonlóan ő is úgy értékelte, hogy a befektetett munka és az összefogás meghozta a gyümölcsét. Szintén örömének adott hangot Kenyeresné Vörös Rita HR-igazgató, a LUK Savaria Kft. képviselője, aki kihangsúlyozta, hogy a komplex és jól megtervezett marketingkampánynak köszönhetően eljutott a képzés híre az ország minden pontjára. A jelentkezők mintegy harmada egyébként a kuplunggyártó céget jelölte meg első helyen. 45-en a BPW-Hungária Kft.-ben szeretnének gyakorlati képzést kapni. E vállalat HR-igazgatója, Novák Tibor kiemelte, hogy sok hallgatójelölt tud négyes, ötös tanulmányi eredményt felmutatni, ezért bizakodó: a vállalásukat – miszerint nyolc hallgatót fogadnak – teljesíteni tudják. A TDK-Epcos HR-igazgatója úgy fogalmazott: csalódottak lettek volna, ha ennél kevesebb jelentkező lenne. Dombi Márton szerint szükség is van ekkora létszámra ahhoz, hogy tényleg a legjobbakat tudják a duális képzésbe irányítani.

A következő lépcsőfok a leendő hallgatók kiválasztása volt a regisztrált jelentkezők közül, ami a napokban lezajlott. A cégek képviselői háromnapos meghallgatást tartottak, amely során mindenkivel elbeszélgettek egy meghatározott kérdéssor alapján. Vizsgálták a hozzáállást, a személyiséget, megnézték, hogy a jelölt mennyire elkötelezett. A nyitott, lelkes, önmagukra igényes, jól kommunikáló, esetleg idegen nyelvet is beszélő diákokat keresték. Az is előny volt, ha valakiről kiderült: jó együttműködő készséggel bír. A szakemberek szerint előfordul, hogy egy állásinterjún épp az illető személyisége lehet a felvétel akadálya, nem a szakmai hozzáértése. Így ez kiküszöbölhető.

A város is jól jár

A képzésbe bekerülőötven fiatal Szombathelyen él majd, tanulmányai után itt telepedik le és vállal munkát, sőt családot alapít. Ebben komoly lehetőségek rejlenek: egy erős mérnökszakmai „mag” alakulhat ki, amely a város tudományos életének fejlődéséhez is nagyban hozzájárulhat. Ehhez még hasonló sem tudott eddig gyökeret verni a vasi megyeszékhelyen. Távlatokban gondolkodva pedig: néhány mérnök felvétele egy céghez azt jelentheti, hogy új technológiákra, új gyártósorokra lehet szükség, s ez hatványozza a munkaerőigényt is. Mindez felpezsdítheti Szombathely életét. A cégek szakemberei úgy látják, később jó esély lesz a villamosmérnök-képzés elindítására is, jó néhány vállalkozásnál lenne szükség ilyen szakemberekre is.

Külföldi karrier?

A cégek képviselői azzal is számolnak, hogy a náluk tanuló hallgatók között lesz, aki külföldi karrierről álmodik. Ezzel kapcsolatban a vállalati HR-szakemberek álláspontja azonos: csakis a személyes ambíciókon, az elkötelezettségen, a teljesítményen múlik, hogy valaki számára kinyílnak-e majd a határok. A tudásukon nem múlik majd, hiszen aki a képzés során megállja a helyét Szombathelyen, a gyakorlati helyet biztosító cégeknél, az bármely másik országban is képes erre. Az egyetem egyébként a jövőben az angol nyelvű akkreditációt is tervezi, tehát nem kizárt, hogy az itt tanuló gépészmérnökök később mind nagyobb számban kamatoztatják majd az angolul megszerzett tudásukat külföldön.

Tananyag – céges segítséggel

A duális gépészmérnökképzésre toborzó kampány nem ér véget. Az egyetem megjelenik az idei budapesti Educatio kiállításon is, ahol a hagyományos alapszakra kívánnak érdeklődőket megnyerni. A szervezők a jövőben egyébként szeretnék kiterjeszteni az együttműködést a kis- és középvállalkozásokra, azaz a nagyvállalatok beszállítóra is. A cél az, hogy kisebb cégeknél is tanulhassanak a gépészmérnök-hallgatók.

Ami az oktatógárdát illeti, egy vegyes, egészséges korfa jellemzi majd. A nagy szaktekintélyek, vezető oktatók, docensek mellett fiatal tanárok is érkeznek Szombathelyre. A tananyag kidolgozása még hátravan: a cégek vállalták, hogy régi dolgozóik, meglévő eszközeik segítségével egy-egy tantárgy előkészítésébe bekapcsolódnak, és segítenek oktatható formába önteni az ismeretanyagot.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb