Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Külföldön is elismert oktatók Szombathelyen

2015-02-16, 10:09
   |   Kategória: Okos
Lengyelországtól Belgiumon át Kanadáig bejárták a világot. Elismerik munkájukat külföldön, több nyelven beszélnek, részt vettek számos nemzetközi kutatásban, mégis úgy döntöttek, hogy a szombathelyi katedrát választják. A szeptemberben induló gépészmérnökképzés oktatóival beszélgettünk az elmúlt hetekben a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában.
A Savaria Egyetemi Központ Gépészeti Intézeti Tanszék vezetői feladatait Fekete Gusztáv látja el. Korábban doktoranduszként és kutatóként dolgozott a genti és a gödöllői egyetemen. Egyebek mellett statikát, szilárdságtant, mozgástant, rugalmasságtant és lengéstant oktatott. Jánosi Endre korábban a temesvári egyetemen, annak Mechanizmusok és Gépelemek Tanszékén tanított. Kutatott a méréstechnika területén, továbbá oktatott optikát és metrológiát is. Kollár László Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban is dolgozott, oktatott aerodinamikát, hőközlést, modellezést, algebrát, analízist. Szidor György a belgiumi genti egyetemről érkezett Szombathelyre, de korábban kutatóként járt Hollandiában és Szlovákiában is. Andó Mátyás eddig a Szent István Egyetemen tanított, továbbá több éve dolgozik gépészmérnökként.

Miért vonzó a duális képzés?

Nemcsak a diákok, hanem az oktatók is meglátták az új lehetőségeket a szeptemberben induló képzésben. Sokuknak – annak ellenére, hogy korábban külföldön dolgoztak – előrelépést jelent az, hogy itt nem tudományos munkatársként, hanem egyetemi docensként kaptak állást. Mindannyian izgalmasnak tartják, hogy jelen ehetnek egy valószínűleg hosszú és eredményes folyamatnak a kezdetén.

„A cégek, az önkormányzat és az egyetem összefogásának köszönhetően olyan képzést tudunk létrehozni, amely egyrészt kielégíti a vállalatok igényeit, másrészt minőségi oktatást kínál a műszaki érdeklődésű fiataloknak. Ez a hatalmas lehetőség vonzott engem is”- mondta Fekete Gusztáv, aki a Belgiumban eltöltött négy év után egykori professzora, jó barátja meghívására érkezett Szombathelyre. Jánosi Endre szerint a szombathelyi képzés erőssége az, hogy gyakorlatorientált. Az ilyen jellegű oktatással kapcsolatban vannak franciaországi tapasztalatai. A különbség az, hogy külföldön a hallgatóknak maguknak kell gyakorlóhelyet keresniük, a szombathelyi diákoknak viszont adott a hat cég, amelyek közül – érdeklődésüknek megfelelően – választhatnak. Kollár László úgy véli, a fiatalok számára nagy vonzerő, hogy már a tanulmányi idejük alatt anyagi juttatáshoz és piacképes tudáshoz juthatnak. Andó Mátyás arról beszélt, hogy a gyártástechnológia folyamatosan változik, és csak az az egyetem tud reagálni az újdonságokra, amelyik szoros kapcsolatban áll az ipar szereplőivel.

Ötvöznék a külföldi és a magyar oktatást

A tanszékvezető hangsúlyozta: ötvözni szeretnék a külföldi és a hazai oktatás erősségeit „Belgiumban például a hallgatókat arra ösztönözik, hogy egyedül dolgozzanak, a tanszéknek erős ipari kapcsolatai vannak, és magas színvonalon művelik a publikációs tevékenységet. Mindez jó, viszont a magyar oktatás emberközpontú, itt több időt szánunk a hallgatókra, keressük a tehetségeket” – magyarázta. Hozzátette: a duális képzés legnagyobb előnye, hogy a hallgatók felvételük pillanatában tanulmányi szerződést kötnek egy céggel, ahol 12 hét elméleti oktatás után 12 hét gyakorlatot töltenek. Jánosi Endre arról beszélt, hogy Franciaországban modulrendszer szerint zajlik a képzés, és egy-egy szakasz lezárását vizsga követi. Nincs külön vizsgaidőszak, aminek köszönhetően sokkal eredményesebb a képzés: két év tananyagát egy év alatt sajátíthatják el a hallgatók. Hozzátette: a szombathelyi képzés megőrzi a klasszikus működési rendet, de mivel hét féléves lesz a képzés, bőven lesz idő a tananyagra és a gyakorlásra is. „Magyarországon az elméleti, nyugaton a gyakorlati oktatás erős. A duális képzés jó módszer arra, hogy ezt a kettőt ötvözzük. Több lehetőség közül választhatunk, láttunk példákat arra, miként lehet ebben a formában oktatni” – húzta alá Kollár László.

Szidor Györgynek tetszik, hogy fiatalos, dinamikus csapatban dolgozhat. Szerinte a külföldi egyetemekhez hasonlóan előbb-utóbb angolul is kell majd oktatni a gépészmérnököket a vasi megyeszékhelyen. Andó Mátyás kiemelte: a tömegoktatás nem tesz jót a szakmának. Szombathelyen viszont erről szó sincs, a nyolcvan felvehető hallgató közül ötvenen tanulhatnak majd a duális szakon. „A gyakorlatközpontú képzés új, de a magyar oktatásnak masszívak a hagyományai. A régi erősségeket át kell emelni, és a mai elvárásoknak megfelelően kell újdonságokkal feltölteni a tantervet” – fűzte hozzá.

Otthonra találtak

Az oktatók – többen családjukkal együtt – Szombathelyre költöztek. Mindannyian arról számoltak be, hogy az elmúlt hónapokban igyekeztek felfedezni a várost, megismerni a történelmét, megtalálni a benne rejlő lehetőségeket. A nagy világvárosokban eltöltött idők után különösen örülnek neki, hogy Szombathelyen kisebbek, gyalog is megtehetők a távolságok. Azt remélik, hasonló véleményen lesznek azok is, akik szeptemberben a szombathelyi gépészmérnök szakon kezdik meg tanulmányaikat.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb