Nyomtatás

Felkészült pályázók, jó hangulatú beszélgetések

2015-02-23, 15:23
   |   Kategória: Okos
A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a szeptemberben induló szombathelyi gépészmérnök szak iránt. A regisztrált 221 jelentkező közül szinte valamennyi megérkezett a meghallgatásra – hangzott el a Szombathelyi Televízió közéleti magazinműsorában. A duális képzésre ötven fiatallal köt szerződést a BPW, a Delphi, az Epcos, az iQor, az LuK és az Opel.
Kevésbé vizsgajellegű, inkább egy jó hangulatú beszélgetés – így jellemezték a meghallgatást a nagyvállalatok képviselői. Három napon át párhuzamosan három csoportban találkoztak a szakemberek a duális gépészmérnökképzésre jelentkezőkkel. Kenyeresné Vörös Rita, az LuK Savaria Kft. személyügyi vezetője elmondta: az interjú során szinte ugyanazokat a kérdéseket kapta valamennyi pályázó. Hogy a motiváltságukat minél alaposabban felderíthessék, a szakemberek közösen állították össze a kérdéssort, amit a jelentkezők életkori sajátosságaihoz is igazítottak. Zömmel érettségi előtt álló, vagy nemrég érettségizett pályázóval találkoztak, sokan pedig a technikusi végzettség megszerzésére készülnek éppen.

A jelentkezőknek a vállalatokról szerzett előzetes ismeretei is azt bizonyítják, hogy többségük felkészülten érkezett az elbeszélgetésre, sokan egy későbbi életpályamodellt is felvázoltak, vagyis jelezték, hogy milyen irányba szakosodnának tovább – fejezte ki örömét Nyul Gábor, az Epcos Kft. tanműhelyvezetője. Mivel mind a hat nemzetközi nagyvállalat számít a munkavállalói idegennyelvtudására, már a meghallgatáson többen németül vagy angolul is megosztották elképzeléseiket a szakemberekkel.

Hosszútávra tervezhetnek

Molnár Csilla, az Opel Szentgotthárd Kft. személyügyi igazgatója arról beszélt, hogy a kérdések nagy része a műszaki pálya iránti érdeklődésre irányult, ugyanakkor törekedtek arra, hogy egyenlő esélyt kapjanak a már műszaki tanulmányokat folytatók és a gimnazisták.

Annak ellenére, hogy sokan először vettek részt interjúztatáson, a megfelelő viselkedésre, viseletre is gondot fordítottak – összegezte a szakemberek benyomásait Novák Tibor, a BPW Hungária Kft. HR-vezetője. Többüknek ez lehet a legnagyobb esély tervei megvalósítására, mert például családjuk anyagi helyzete miatt távolabbi városban nem tanulhatnának tovább – tette hozzá. Több jelentkező jelezte, hogy többletpontokkal is rendelkezik, például a felsőfokú nyelvvizsgája révén, a már érettségizettek közül pedig volt, aki szintjavító vizsgára jelentkezett, vagyis érzik, hogy erős a mezőny, nagy a verseny – egészítette ki Nyul Gábor.

Közös az érdek

Bár a munkaerőpiacon versenytársak, a jó ügy érdekében együtt állt az egyetem mellé mind a hat cég, és tudása legjava szerint támogatja a szombathelyi gépészmérnökképzés hagyományának megteremtését, valamint közösen vesznek majd részt az oktatásban is – hangzott el a műsorban. A helyi cégek személyügyi szakemberei évtizedek óta együttműködnek annak érdekében, hogy a város, a régió olyan szakképzett munkaerővel rendelkezzen, amire az itteni cégeknek szüksége van mind a jelen működésük, mind jövőbeni fejlődésük érdekében is – emelte ki Kenyerésné Vörös Rita. Molnár Csilla pedig hangsúlyozta, hogy a munkaerő-piaci igényekre a cégek személyügyi szakemberei korán reagálnak: már az általános iskolák nyolcadik osztályos tanulóit és szüleiket is tájékoztatják a lehetőségekről, ezt később a középiskolában is megteszik. Jó példa erre, hogy a gépészmérnökképzésről is a vállalatok által szervezett a road show-kon hallott először a jelentkezők nagy része.

Minden pályázó értesült már az egyetemtől a meghallgatás eredményéről. Ha a felvételin is elegendő pontszámot gyűjtenek, szeptemberben elkezdhetik tanulmányaikat a szombathelyi duális gépészmérnökképzés keretében.

A város haszna

A képzésbe bekerülő ötven fiatal Szombathelyen él majd, tanulmányai után itt telepedik le, és vállal munkát, sőt családot is alapít. Ebben komoly lehetőségek rejlenek: egy erős mérnökszakmai mag alakulhat ki, amely a város tudományos életének fejlődéséhez is nagyban hozzájárulhat.

Ehhez még hasonló sem tudott eddig gyökeret verni a vasi megyeszékhelyen – fogalmazták meg a HR-szakemberek.

Távlatokban gondolkodva pedig: néhány mérnök felvétele egy céghez azt jelentheti, hogy új technológiákra, új gyártósorokra lehet szükség, s ez hatványozza a munkaerőigényt is. Mindez felpezsdítheti Szombathely életét. A cégek szakemberei úgy látják, később jó esély lesz a villamosmérnök-képzés elindítására is, hiszen jó néhány vállalkozásnál lenne szükség ilyen szakemberekre is.

Számít a tapasztalat

S hogy miben áll a szombathelyi duális képzés sajátossága? A hallgatók a nulladik évfolyamtól kezdődően, az elméleti tudás megszerzése mellett, leendő munkáltatóik technológiáival ismerkednek, gyakorlati ismeretekre tesznek szert, ezáltal a képzés végén a cégek termelésébe gond nélkül bekapcsolódhatnak. Amikor mérnököt keres egy vállalat, arra kíváncsi, hogy a jelölt hol végzett, milyenek a tapasztalatai, mire képes. Nos, ez itt nem is lesz kérdés, hiszen az adott cégnél szükséges elméleti és technológiai ismeretekkel már garantáltan rendelkezni fog a hallgató, a duális modulokon keresztül megszerzi a szakmai tudást és tapasztalatot is. A szakemberek megemlítették még, hogy hazánkban a felsőoktatás csak most kezd közeledni az ipari megrendelés alapú gondolkodáshoz. Valamennyi cég piacvezető tárgyi és személyi feltételeket tud biztosítani a képzéshez, világviszonylatban is élen járnak a technológiáik.