Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pihenőszobájuk lesz a kerekes székes diákoknak

2015-05-17, 14:33
   |   Kategória: Okos
Pihenőszobát alakítanak ki a kerekes székes gyerekeknek a Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolában. Az intézményben tíz éve integráltan folyik az oktatás, azaz együtt tanulnak az ép diákok a fogyatékkal élő társaikkal. Korábban már számos speciális eszközzel ellátták az épületet.
Idén lesz tíz éve, hogy a Bercsényi Miklós Általános Iskolában integrált formában zajlik az oktató-nevelő munka. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy együtt tanulnak az egészséges gyerekek azokkal a társaikkal, akik valamilyen fogyatékkal élnek: látás-, hallás- vagy mozgássérültek. Miattuk már eddig is számos fejlesztést hajtott végre az intézmény, most azonban további bővítés a céljuk, amelyet a körzet önkormányzati képviselője, Sátory Károly is támogat. Nemrég bejárást tartottak a helyszínen.

„Rendkívül fontos volna a kerekes székben ülő diákjaink számára, hogy legyen egy szoba, ahol ki tudjuk őket venni a kocsiból, le tudjuk őket fektetni egy ágyra, és ha kell, masszázst kaphatnak. Általában szinte az egész napjukat a kerekes székben töltik, biztosítanunk kell tehát nekik egy pihenőhelyiséget” – mondta el lapunknak Fokiné Rácz Ilona, az iskola igazgatója. Az új szoba kialakításához nincs szükség falak bontására vagy építésre: a régi történelemszertárt alakítják úgy át, hogy a célra alkalmas legyen. A tervek szerint kicserélik majd a burkolatot és a nyílászárókat, de szükség lesz egy ülő tusolóra is, amely mögött kicsempézik a falat. Ami a berendezéseket illeti, a legfontosabb egy ágy, amelyre már érkezett is felajánlás. Dr. Prugberger Emil korábbi képviselő segít az intézménynek abban, hogy egy kórházi fekhelyhez jussanak. A munkálatokhoz szükséges anyagi forrás egy részét már maga az iskola előteremtette. „Négy évvel ezelőtt rendeztünk egy jógékonysági hangversenyt, amelynek a bevételét eltettük. Ezt az összeget egészítettük ki később a szülők által rendezett vásáron befolyt pénzzel, így több mint háromszázezer forintunk gyűlt össze” – hallottuk az igazgatónőtől. A kiadások várhatóan ennél magasabbak lesznek, így önkormányzati segítségre is számítanak.

Jelenleg összesen hat bercsényis diák kénytelen kerekes székben tölteni a mindennapjait. Néhányan közülük bottal is képesek járni, azonban – gerincük, ízületeik kímélése érdekében – sokat ülnek a székben. A tanév végéhez közeledve lassan elkészülnek a most zajló egyéb munkákkal: az öltőzők felújításával, s ezután megkezdődik a pihenőszoba kiépítése is. Az iskola vezetése azt tervezi, hogy később egy kerekes székes gyerekek által használható mellékhelyiséget is kialakítanak. Az intézmény egyébként egy sikeres Phare-pályázat révén teljesen akadálymentessé vált, rámpák és lift segíti a minennapokban a sérült diákok közlekedését. Egy mozgásfejlesztő centrumot is létrehoztak, amelyben speciális eszközökkel tornáztatják a sérült tanulókat. A gyengén vagy alig látó diákokra is gondoltak: múlt héten szülők és pedagógusok együtt festették fel a főépületben a sárga segédcsíkot, mely az ő tájékozódásukat segíti. A festéket támogatásként a Savaria Lions Klub biztosította. A Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolában 18 sérült diák tanul az egészséges társaikkal együtt.

1 hozzászólás

 • Írta: Bogi 2015. máj. 19., kedd Hozzászólás hivatkozás
  Bogi

  Dicséretes és örvendetes! Az iskola vezetése figyelmébe ajánlom azonban azt is, hogy a roma gyerekek integrációja is az integráció része!!!!! Könnyű úgy tanítani, hogy ezeket a (valóban problémás gyerekeket) elküldik, kitiltják az iskolából, nem foglalkoznak velük, más iskolába irányítják őket, megtisztítják tőlük az iskolát - miközben mint kiemelt, integrációs iskola erre a célra nagyobb támogatást vesznek fel. Eme tényt vastagon ajánlom a KLIK figyelmébe!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb