Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

SEK az ELTE részeként

2016-07-03, 07:14
   |   Kategória: Okos
A gépgyártástechnológiai labor átadóján hivatalosan is bejelentette az oktatási államtitkár, hogy a szombathelyi karok 2017 január elsejétől az ELTE részeként működnek tovább. A fúzió mindkét intézmény számára előnyökkel jár.
A Savaria Egyetemi Központ 2008 óta a Nyugat-magyarországi Egyetem égisze alatt működött. Ez idő alatt leépültek a képzési helyek és folyamatosak voltak a finanszírozási problémák. Tavaly indultak az elszakadási törekvések, felmerült egy önálló felsőoktatási intézmény létrehozása is, illetve megkezdődtek a tárgyalások az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel. Néhány napja mindkét intézmény szenátusa az integráció mellett szavazott.

Palkovics László - oktatási államtitár

"Az ELTE vállalta, hogy a szombathelyi karokat integrálja, a Nyugat-magyarországi Egyetem nyilván kicsit fájó szívvel, de azt mondta, úgy látja, jobb helye lesz a szombathelyi képzésnek az ELTÉ-n belül, ezért aztán a fenntartó nem tehet mást, azt mondhatja, ha ez az intézmények akarata, ezt támogatjuk."

A tervek szerint a két kar január 1-től, a hallgatók február 1-től kerülnek át az ELTÉ-hez. Szeretné továbbvinni a pedagógusképzés hagyományait Szombathelyen, és egy regionális módszertani központ létrehozásában gondolkodik az ELTE.

Mezey Barna - rektor, ELTE
"Azt hiszem van arra némi feladata, esélye és lehetősége, hogy itt a Berzsenyi-legendát feltámassza, és egy megerősített tanárképző, továbbképző módszertani oszlopot építsen."

Fejlesztenék a sport- és egészségtudományi képzéseket, valamint informatikai és villamosmérnöki szakokkal bővítenék a műszaki képzési profilt.

Németh István - mb. rektorhelyettes, NymE-SEK
"További műszaki kompetenciákkal fog bővülni a szombathelyi képző központ, ez a smart-mérnöki, tehát mérnök-informatikus, villamosmérnök határterületén mozgó, ami aztán a gépészemérnökképzéshez is hozzákapcsolódik. Képzeljünk el egy autonóm autót, járművet, ami önmagát vezeti, ennek a teljes mérnöki lefedettsége az, ami a mi feladatunk lenne ebben a központban, és a fejlesztéseket már ebbe az irányba terveztük."   

Az integrációt üdvözölte Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar polgármester is.

A szombathelyi intézmény tehát a jövő évtől ELTÉ-s diplomát ad ki. Azt remélik, sokan döntenek úgy július 12-ig, hogy megváltoztatják felsőoktatási jelentkezési sorrendjüket. Hosszú távon a hallgatói létszám megkétszereződését várják.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb