Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pável Ágostonra emlékeztek

2016-10-16, 19:02
   |   Kategória: Okos
Nagy múltra tekint vissza Szombathelyen a szláv nyelvi képzés, e szakterület képviselőire Pável Ágoston hagyott komoly örökséget. A 130 éve született szlovén-magyar nyelvészről egy konferencián is megemlékeztek.
A 130 évvel ezelőtt született Pável Ágoston emlékének szentelték a szervezők a 11. Nemzetközi Szlavisztikai Napokat. A jeles alkalomra a neves nyelvész és néprajzkutató lánya, Simonné Pável Judit is ellátogatott. Különlegesnek számít a konferenciák sorában a mostani, hiszen az egyetem egy jelentős átalakulás küszöbén áll, a szombathelyi felsőoktatási intézmény a közeljövőben csatlakozik az ELTE-hez.

“Reményeink és elképzeléseink szerint a szláv nemzetiségi oktatást megtartanánk az egyetemen, és bízunk benne, hogy ebben teljes mértékű támogatást is kapunk a budapesti vezetéstől. Sőt, az elképzelésben az szerepel, hogy a hangsúly egyre inkább a nemzetiségi oktatásra helyeződik. A szlovén, illetve a horvát nemzetiségi oktatásra" - mondta Katona Attila, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar mb. dékánja.

Nagy hagyománya van Szombathelyen a szláv nyelvek tanításának, akárcsak az ezzel kapcsolatos konferenciának, amelyet 35 évvel ezelőtt szerveztek meg először. Ez a helyi műhelymunka szakmai körökből jelentős támogatást kapott az elmúlt évtizedekben.

“Egy olyan tudományos hazai felsőoktatási és nemzetközi háttér van mögöttünk, amelyeknek segítségével nehéz időszakot is túléltünk és most koncentrálni kell, hogy Pável Ágoston szellemi öröksége nem menjen veszendőbe" - hangsúlyozta Gadányi Károly nyugalmazott rektor.

A kétnapos rendezvény programjában számos nyelvészeti előadás szerepel többek között a legfrissebb kutatások eredményeiről, internetes fejlesztésekről, de könyvbemutatók is zajlanak: a Pável Ágoston fordítói munkásságát bemutató kötet mellett egy új horvát-magyar szótárat is megismertetnek a közönséggel. A konferencia egyik díszvendége arról beszélt a hallgatóságnak, hogy a magyarságnak ideje lenne intézményesen is közeledni a szomszédos népekhez. Egy közelmúltban megjelent, az európai egységről szóló tanulmányra is hivatkozott.

“Tanuljuk meg legalább nagy vonalakban elvileg egymás nyelvét. És egy nagyon érdekes dolgot tesz hozzá, nemet szerző, Uwe Heinrichsnek hívják, hogy ezzel talán meg lehet akadályozni és gátolni az angolnak a tökéletes egyeduralmát" - mondta
Nyomárkay István akadémikus.

A programra hatvannál is több szlavisztikus fogadta el a házigazdák meghívását.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb