Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Változások a felvételi eljárásban

2017-01-11, 10:34
   |   Kategória: Okos
Harminc alap- és osztatlan képzés megszűnik, változik egy-két pontszámítási szabály, és új intézménylista lesz a felvételi tájékoztatóban. Több változásra is oda kell figyelniük azoknak, akik szeptembertől felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni.
Az elmúlt hónapokban több felsőoktatási intézmény neve megváltozott, néhány főiskolából alkalmazott tudományok egyeteme lett, más intézmények összeolvadtak, de volt, ahol egy-egy egyetemi kar önálló intézménnyé vált. A szombathelyi felsőoktatási intézmény februártól az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működik tovább. Aki most böngészi a felvételi tájékoztatót még a Nyugat-magyarországi Egyetem képzései közt találja a vasi megyeszékhelyen induló szakokat, de az ide felvettek már ELTE-s diplomát szerezhetnek."Nekünk nem elsősorban szervezeti elképzeléseink vannak, az a szükséges rossz, ami minden egyes integrációval együtt jár, hanem a tartalomban szeretnénk, a minőségben szeretnénk előbbrelépni, és szeretnénk elhozni azt, amit úgy hívnak, hogy ELTE" - fogalmazott Mezey Barna, az ELTE rektora.

A 2017-es évtől igazodva a gazdaság és társadalom igényéhez több szakot megszűntettek, illetve más néven találják meg a felvételizők. Szombathely esetében elsősorban a szakok nevei változtak meg. Ez a művészetközvetítés és a sporttudomány területét érinti."A képi ábrázolás szakot képalkotás szakként, a kézműves szakot kézműves tárgykultúra szakként lehet megtalálni a felvételi tájékoztatóban. Ezen kívül összevonásra került a rekreációszervezés és a sportszervező szak rekreáció és sportszervező szakként, illetve a testnevelő-edző szakot is edző szakként találják meg a felvételizők" - mondta Németh Péter, a SEK - Egyetemi Tanulmányi Központ tanulmányi koordinátora.

A felvételi főbb szabályai nem változnak. A jelentkezők továbbra is 500 pontot gyűjthettek, 200-at a tanulmányi eredményeitekkel, valamint az érettségi átlageredményével, másik 200 pontot a kötelező vagy választható két érettségi vizsga eredményével, 100-at pedig nyelvvizsgával, szakképesítéssel, versenyeredményekkel, emelt szintű érettségivel. Újdonság, hogy a 2005 előtt, vagy külföldön érettségizetteknek most lehetőségük van kiváltani az emelt szintű érettségit felsőoktatási szakmai vizsgával. A vizsgáért akár az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot is kaphatnak a felvételizők.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb