Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A fizika mindenkié

2017-04-21, 13:00
   |   Kategória: Okos
Harmadjára rendezte meg “A fizika mindenkié” napot az Eötvös Loránd Fizikai Társulat  Vas megyei csoportja. A szervezők  a Savaria Egyetemi Központba várták a fiatalokat, hogy bemutassák számukra a természettudományok sokszínűségét.
A mindennapi élet fizikai törvényszerűségeivel ismerkednek az iskolások a Savaria Egyetemi Központban. “A fizika mindenkié 3.0” rendezvény célja, hogy interaktív módon hozza közelebb a fiatalabb generációkat a természettudományokhoz. "Manapság a legfontosabb, hogy kézzel fogható dolgok legyenek, ezért is vannak itt mindenféle kísérleti eszközök, tehát megtapasztalják a gyerekek, hogy mi is a fizika ne csak a nyers képletekből, meg a táblára felírt anyagokból tudjanak arról, hogy milyen izgalmas dolgok lehetnek a fizikában" - mondta Kolláth Zoltán egyetemi tanár.

A fizikia kísérletek mellett különféle, a csillagászatban és a hajózásban használt eszközökkel is találkozhattak a fiatalok, megtudhatták, hogy mit mire és hogyan használtak elődeink. "Itt kell fogni, mert a szimmetria miatt ez pont a függőlegest állítja be, tehát ez egy függőónnak számít. És hogy ha például a Napnak a magasságát akarom mérni, akkor addig forgatom, hogy a Napnak az árnyéka megjelenik itt, mert mégis csak a Napba nem lehet szabad szemmel belenézni, és akkor leolvasom a szöget. Ha pedig csillagot akarok nézni, akkor pedig addig forgatom, amíg csillagot meg nem céloztam, és akkor szintén le lehet olvasni itt a szöget" - magyarázta Matisz Attila ny. tanár.

A fizikai kísérletek mellett a csillagászat világába is bepillantást kaptak a rendezvény résztvevői.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Vas megyei csoportja, a Szombathelyi Médiaközponttal együttműködve videopályázatot is hirdetett a diákok számára. Feladatuk: egyperces rövidfilm készítése az általuk legérdekesebbnek ítélt kísérletről.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb