Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Fizika-maraton a KDG-ben

2017-04-25, 06:59
   |   Kategória: Okos
A természettudományos labor tanárai – csatlakozva a Fizika mindenkié 3.0 programhoz – a márciusi PI- maraton 100 PI- vel kapcsolatos matematika példája után most 100 fizika kísérlet elvégzését álmodták meg.
A kísérleteket fizika órákon és a már hagyományosnak mondható „Csodák Folyosóján” végezték el a diákok tanáraik vezetésével.

Az első órán a 9. c osztályban 30 egyensúlyi játékot és kísérleteket próbálhattak ki a diákok és eleveníthették fel a súlypontról, egyensúlyi helyzetekről, forgatónyomatékról tanultakat.

fizika1

A 2. órán Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő vezetésével mutatott be 24 kísérletet három 10. b osztályos fizika szakkörös fiú. Horváth Ádám, Kovács Bence és Séllei Bence a Naprendszer bolygóihoz kapcsolódó kísérletekkel készült, modellezték például, hogy mit jelent a Hold kötött keringése vagy a Mars hurokmozgása. A három fiú másnap a győri Mobilis Kísérletbazáron mutatta be, hogy az iskolánkkal szembeni Gayer –parkban miként keltettünk életre egy „mini Naprendszert”.

A 3. órában a 9. k osztály 28 szórakoztató kísérletével folytatódott a program. A négy őselemhez kapcsolódó kísérleteiket saját maguk által készített eszközökkel mutatták be, s osztályfőnökük, Sinkó Andrea kérdéseire válaszolva minden bemutató után azt is megpróbálták kitalálni, hogy az általuk bemutatott jelenség hol használható fel a mindennapi gyakorlatban.

fizika

A 4. órában Horváth Zsuzsa tanárnő 13 különböző hosszúságú ingát vitt be a 10. k osztályba s megpróbálta a tanulópárokkal megméretni a nehézségi gyorsulás értékét. Az óra nagyon jó hangulatú volt, talán köszönhető ez a „kiugró” eredményeknek is, mert bár az átlag jól közelíti az irodalmi érétket, a mérési eredmények terjedelme nem elhanyagolható…

A nap során a szünetekben a többi diák tanár 14 olyan kísérletet próbálhatott ki, amelyek a cirkuszi mutatványokhoz kapcsolódnak. Megtapasztalhatták, mennyit segít a szivardoboz – zsonglőrködésnél a súrlódás, egy darab papír rezgetésével elefánt-hangot csalhattak elő, s kiderült, hogy bátor-e a fakír, vagy csak megtanulta a fizikát… Egy magyar Ig – Nobel –díjas kutatást is megidéztek a cirkuszi zebrák és lovak, no meg egy pár polárszűrő segítségével.

A Kanizsaiban tehát 30+24+28+13+14 = 109 kísérletet sikerült végrehajtani egy nap alatt… Tehát sikerült a PI – maraton után a fizika – maraton is. 505 diák tapasztalhatta meg, hogy „a fizika szemben jön, csak ne térjünk ki előle”! 

3 hozzászólás

 • Írta: Erin 2017. július 03., hétfő Hozzászólás hivatkozás
  Erin

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I've been trying for a while but I never seem to get
  there! Thank you

 • Írta: Rosalina 2017. máj. 27., szombat Hozzászólás hivatkozás
  Rosalina

  If you are going for finest contents like myself, just visit this web site every day for
  the reason that it provides quality contents, thanks

 • Írta: Darell 2017. máj. 09., kedd Hozzászólás hivatkozás
  Darell

  You can definitely see your skills in the paintings you write.
  The sector hopes for even more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe.
  All the time go after your heart.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb