Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egyre nagyobb kihívást jelent az információbiztonság

2017-05-16, 14:00
   |   Kategória: Okos
Magyarországon is egyre több számítógépet és hálózatot ért el a globális szinten is romboló kibertámadás. Az előrejelzések szerint  az okoseszközök elterjedésével mind többen áldozatul eshetnek adatlopásos kísérleteknek, vagy egyéb hackertámadásoknak. Nem csak az információbiztonsággal foglalkozó szakemberek tehetnek sokat adataik védelmében.
Vasárnapra már a kétszázezret is meghaladta azoknak a rendszereknek a száma, amelyek áldozatul estek a WannaCry zsarolóvírusnak. A hétfői munkakezdés további számítógépeken okozott problémát. Az informatika fejlődése, az internet használatának mindennapossá válása egyre nagyobb kihívást jelent az információbiztonsággal foglalkozó szakemberek számára. "Az információbiztonsági szakemberek prognózisa szerint, és itt 17 intézetnek az egyidejű progózisát tudom mondani, 2020-ra több mint 21 milliárd eszköz, okos eszköz lesz az interneten és ez komoly kockázatot rejt magában" - mondta Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A Kaspersky Lab adatai szerint 2016-ban a magyar vállalkozások 40%-a szenvedett el adatvesztést, a nagyvállalatok 20%-a számolt be 4 vagy annál több alkalommal bekövetkezett, adatsérüléssel járó támadásról a tavalyi évben. De nem csak a cégek és a közintézmények vannak veszélyben. Saját adataink biztonságáért mi magunk is sokat tehetünk. "Hogy ha olyan e-maileket kapunk, amiket nem tudunk beazonosítani, és ne adj Isten még adatokat is kér, akkor ezekre ne válaszoljunk, és a lehető leggyorsabban töröljük ki" - fogalmazott Nemes József egyetemi docens.

A saját számítógépünket tűzfallal, illetve vírusfelsimerő szoftverrel tudjuk megóvni. Különösen fontos az operációs rendszer frissítéseinek telepítése, amivel csökkenthető a sebezhetőség esélye. Az interneten lévő személyes adatainkat, e-mail fiókunkat nehezen kitalálható jelszóval tudjuk védeni.

1 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb