Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Múltunk jövője

2017-07-21, 06:53
   |   Kategória: Okos
A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem harmadik napja a Múltunk jövője címet viselte. Ennek keretében a szakemberek a történeti épületek felújításáról, és ennek nehézségeiről, vaamint a folyamatban lévő beruházásokról tartottak eszmecserét.  
A Martineum Felnőttképző Akadémián Dévényi Tamás előadását hallgathatták először az érdeklődők. A szakember olyan jelentős projektek kivitelezésében vett részt a közelmúltban, mint a 4-es Metro Rákóczi téri megállójának kialakítása, valamint a Várkertbazár és a Sándor Palota belsőépítészeti munkálatai. Témájának központi kérdése: mit kellene tenni ahhoz, hogy a műemléki törvényt komolyan vegyék. Szerinte nem a jogszabályokkal van gond, hanem azok értelmezésével. "Vannak jó és rossz példák sok esetben nagyon komolyan átépítenek műemlékeket és gyakorlatilag el is tűnik a műemlék sok-sok új mögött. És az új lehet nagyon modern is és lehet régies, mondjuk stílusban tervezés, nem gondolnám, hogy az például jó módszer lenne, merthogy összetéveszthető lesz a múlt és az éppeni jelen" - fogalmazott Dévényi Tamás építész.

Az épített örökségek felújítása azért nehéz feladat, mert a védett műemléki értékeket jellegük megváltoztatása nélkül kell helyreállítani. A korábbi századok és a jelen építészeti szempontjait pedig nem mindig egyszerű összeegyeztetni..

Jól halad az országban összesen 39 épületet érintő nemzeti kastély- és várprogram - ezt már a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos mondta. Az épületek mintegy felénél már a megalapozó restaurátori, régészeti és falszövetkutatásoknál tartanak, a levéltári feldolgozás is megtörtént, és az építéstörténete is elkészült szinte minden épületnek. "Körmenden már az építészeti engedélyezési tervezési készítése folyamatban van. Elindult magának a fejlesztésnek a pályázati része, megkötésre került a támogatási szerződés és a kiállításrendezési folyamatok is elkezdődnek a közeljövőben, valamint minden olyan tevékenység, ami egy kastélyfelújítással együtt jár" - hangsúlyozta Virág Zsolt miniszteri biztos.

Az a cél, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram eredményeként a műemlékekből egységes, Európában egyedülállóan jól értékesíthető turisztikai termékcsomag legyen. A program keretében húsz kastély és tizenkilenc vár újul meg a következő években mintegy 55 milliárd forint értékben.  


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…