Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Elkészült a bibliográfia az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek témáihoz

2017-09-07, 14:15
   |   Kategória: Okos
Megjelent az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek idei témáihoz összeírt ajánló bibliográfia. A listát minden évben elkészítik a Berzsenyi könyvtár munkatársai, hogy ezzel segítsék a diákok felkészülését. A gyűjtőmunka ma már országosan egyedülálló.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai - 1995 óta az országban egyedüliként - négy tantárgyból állítják össze az ajánló bibliográfiát az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny esszé-fordulójához. Az idei most készült el. A magyar nyelv, irodalom, történelem és földrajz tárgyak témáihoz nyaranta a tájékoztató könyvtárosok összegyűjtik a felhasználandó irodalomjegyzéket - segítségképpen a diákoknak. A korábban füzet formájában megjelent lista második éve korszerű formában is elérhető. “Ahogy a világ változik, egyre több az elektronikus dokumentum, a digitálisan hozzáférhető. És ezért tavaly kitaláltuk, hogy már nem kiadványt csinálunk, hanem a honlapunkra tesszük ki, így sokkal egyszerűbb, mindenki elérheti, és igazából rákattint a gyerek a forrásra, és ahol lehetséges, ott meg is tudja nézni egyszerre" - mondta Horváthné Kupi Ildikó, Berzsenyi könyvtár osztályvezetője.

Az OKTV első harminc helyezettje komoly előnnyel indul a felsőoktatási felvételin, ugyanis jelentős pluszpontszám jár a sikeres szereplésért. Az ELTE Bolyai gyakorló gimnáziumában is minden évben akad, aki jelentkezik a versenyre, nekik a szaktanár mellett az iskola könyvtáros tanára segít a felkészülésben. “A gyerekek már ugye első körben, ahogy kiválasztották a címet, a témával úgy kezdenek ismerkedni, kiválasztják, hogy nekik mire van szükségük, milyen irodalomra. Azt mi megnézzük, hogy az adott könyvtárban megvan-e, ha nincs, akkor jön közbe, hogy könyvtárközi kérésben megkérjük, mi első lépésben a Savaria Egyetemi Központ könyvtárához fordulunk. Ami nekik megvan, azt ők küldik, és ha nincs, akkor ezt a kérést továbbítják. Így összegyűlik a gyerekeknek az anyag" - fogalmazott Horváthné Szandi Ágnes, az ELTE Bolyai-iskola könyvtáros tanára.

Az esszéírás pedig már önálló munka. A könyvtárosok évről évre nyomon követik, hogy a bibliográfiát használó gyerekek hogyan szerepelnek a versenyen, és jók a visszajelzések.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb