Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Több ezer informatikusra lenne szükség

2017-09-13, 22:22
   |   Kategória: Okos
Az informatika, mobil technológia és az automatizálás is egyre inkább a hétköznapok része, ezért fontos már gyermekkorban a digitális írástudás elsajátítása. A programozás fontos alapja a logikus gondolkodás, amely a tanulásban, sőt a munkaerőpiacon is előnyt jelent. Sőt, az ilyen képzettségű szakemberekből országosan óriási a hiány, 22 ezer informatikust keresnek.
A szombathelyi programozó iskolában játékosan, élményalapú módszerrel oktatják a digitális írástudást. A programok elemeit blokkokba csomagolták, így építőkockaként rakják össze a gyerekek, végül az általuk készített működő játékot ki is próbálhatják. A módszert, és annak lehetőségét, hogy bárkiből válhat programozó, azaz digitális írástudó, nyílt napokon mutatják be. "Azért jöttem, hogy megtanuljak programozni, és majd a NASA-ban tudjak dolgozni" - mondta a második osztályos Simon, aki már alig várta, hogy eljöhessen, hiszen nagy tervei vannak.

A hétköznapokban egyre nagyobb szerepet játszik az informatika, hiszen az okostelefon és a számítógépek az élet minden területén jelen vannak. "Amikor nyomkodjuk a tabletet, az az olvasás, tehát használni tudjuk. De a lényeg az, hogy úgy tudjuk használni, hogy programozni, dolgozni tudjunk vele. Az írástudás leginkább ezt jelentené a gyerekeknél" - fogalmazott Németh Zsolt, a Logiscool Programozó Iskola vezetője.

A programozó suliban nem csak az oktatási módszer más, ugyanis az oktatók maguk is diákok. "Zsolt keresett korombéli diákokat, hiszen diákok tudják a legjobban elmondani a diákoknak a tananyagot, ezt gyakran lehet tapasztalni az iskolában is, hogy oktassak programozást, robotikát, vagy éppen, ami a tananyag része" - mondta Gál Gyula.

Szombathelyen 2016-tól működik ez az oktatási rendszer. Az általános iskolások korosztályuknak megfelelő képzést kapnak. Idén már a lego robot programozást is megtanulhatják. Aki valóban komolyan veszi a tanulást, abból igazi programozó is válhat, ugyanis hosszabb távon a hagyományos programnyelveket is elsajátíthatják. A programozó iskolában a tanév szeptember 18-án kezdődik.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb