Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kis víztározókat hozott létre a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park egy közös projekt keretében, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait csökkentsék. Nem elég az egyes állat- és növényfajokat védeni, hanem az ökoszisztémát együtt kell kezelni. Ez a tanulsága a korábbi természetvédelmi próbálkozásoknak világszerte – hangzott el az Európai Fenntarthatósági Hét Vas megyei rendezvényén, Szattán.

A gabonatermelők 60-80 százalékaa lehet veszteséges idén – ezt jósolta a napokban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke -, akkora a csapadékhiány országosan. Vas megyében leginkább a déli területeket sújtja ez a probléma.

Szombathely legnagyobb vállalatainak anyagmozgató munkatársai targoncás ügyességi versenyen mérték össze a rátermettségüket. Másodszor szervezték meg a játékos elemekkel tarkított szakmai vetélkedőt - ezúttal az Epcos telephelyén. A legjobb csapatnak járó vádorkupa a Delphié lett.

Hiányszakmákban indít ingyenes tanfolyamokat a kormányhivatal a közeljövőben. Az álláskeresők számára utazási költséget térítenek, sőt bruttó 81 ezer forintos keresetpótló juttatást is utalnak. Pincérnek, szobafestőnek, dajkának is lehet tanulni az uniós programban.

Május 31-én éjfélig nyújthatják be elszámolásukat a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz a civil szervezetek arról, hogy mire használták fel a 2015-ös évre összegyűjtött 1 %-os felajánlásokat.

Új gyárépületben folytatja tevékenységét a 2004 óta Szombathelyen működő Borsodi Fémmegmunkáló Kft. A beruházással lehetővé válik, hogy a vállalat a közeljövőben 100 főre növelje jelenlegi dolgozói létszámát a városban.

Kiderült, hogy Vas megyére mennyit szán idén a kormány: rekordmennyiségű pályázat nyert el támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. 

A múlt heti viharos időjárás tönkretette a termést a vasi gazdák gyümölcsöseiben: alig lesz alma, meggy, eper. Az erős szél miatt bőven akadt dolguk a tűzoltóknak is - az ő munkájuk még mindig nem ért véget.

Féltik a gyümölcsöt a gazdák a napokig tartó hidegtől és az erős széltől. A méhek sem járnak ilyenkor, pedig javában virágzik az alma, a meggy - most lenne szükség jó időre.

Legördült az 50 milliomodik ívrugó készlet is az LUK Savaria Kft. gyártósorairól. A nagyvállalat 2008-ban kezdte meg ennek a terméknek a gyártását, ma már világszerte az új autók 40 százalékában ez, a Szombathelyen készült alkatrész van.

2016. július 1-jétől újra igénybe vehető az ingyenes jogsegély, a JOGpontok hálózatában. A tanácsadás anonim, magánszemélyek és vállalkozások is igénybe vehetik a gyakorlott ügyvédek által biztosított szolgáltatásokat.

Gazdasági fórumsorozattal segíti a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a tagjait. A roadshow második állomását Szombathelyen, a Megyeházán tartották, ahol szó esett a régió üzleti és fejlesztési lehetőségeiről, a munkaerőpiaci helyzetről, valamint a munkáltatói kedvezményekről és a foglalkoztatási támogatásokról is.

Ezüst minősítést szerzett a legismertebb hazai nagyvállalatok között az IQor - a versenyben azokat a hazai KKV-ket és nagyvállalatokat díjazták, akik kiemelkedő erőfeszítéseket tettek azért, hogy munkahelyeink minél örömtelibbek, egészségesebbek, igényesebbek és jövedelem-termelőbbek legyenek.

Megnyitotta első dunántúli szolgáltató központját Sárváron a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A központ a szombathelyi gazdáknak is segítséget jelent akár szakmai továbbképzéssel kapcsolatban, akár hatósági ügyben fordulnak a kamarához.

Nem okozott károkat a szőlőben a januári extrém hideg – állítják a Szombathely környéki gazdák. Általában a kisebb gazdaságok januárban szokták elkezdeni a metszést, de idén csak a kemény mínuszok elmúltával, a napokban álltak neki a munkálatoknak. Most viszont a sár nehezíti a dolgukat.

A vállalat a megye legnagyobb foglalkoztatója, jelenleg több mint háromezren dolgoznak a szombathelyi gyárban. Az idén 260-al  szeretnék bővíteni a létszámot.

A magánszemélyeket és a vállalkozásokat is érinti az időpont. 

A megye több pontján, főleg a déli részeken viszont a felső termőréteg eróziója lett a következménye annak, hogy hétfőn közel egyhavi csapadékmennyiség esett egy nap alatt. A nagy hideg az állattartókat is alaposan próbára tette.

A pályakezdő, a kisgyermeket nevelő és a nyugdíj előtt álló nők különösen nehéz helyzetben vannak, ha munkát szeretnének vállalni. Márpedig szakképzett munkaerőre nagy szüksége van a gazdaságnak, ezért a kormány támogatásával civilek igyekeznek segíteni abban, hogy a dolgozni hajlandó emberek és a potenciális foglalkoztatók egymásra találjanak.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.