Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szemetelés és éjszakai hangoskodás miatt panaszkodnak a lakótelepeken élők, ezért a Közterület-felügyelet folyamatosan bővíti kamerarendszerét. A Derkovitsról is gyakran érkezik bejelentés.

Szervezetten tanulhatnak informatikát mostantól a kőszegi SOS Gyermekfalu lakói. Két adományozó jóvoltából számítógépeket, monitorokat kaptak, így egy teljes tantermet be tudnak rendezni.

A fehérek már a hordókban és a tartályokban erjednek, a kék szőlőket viszont gőzerővel szüretelik a gazdák. Az időjárás idén kedvezett az ültetvényeknek, az augusztusi aszállyal társuló kánikula azonban meglátszik a fürtökön.

Az időjárás nem volt kegyes az idei Savaria Karneválhoz, hiszen az esemény előtti előrejelzések egész hétvégére záporokat, zivatarokat, hűvös időt jósoltak. A papírforma végül is bejött, ám a szervezők előre felkészültek az időjárási anomáliákra. Ennek köszönhetően egy tucatnyi csupán azoknak a programoknak a száma, melyeket nem lehetett megtartani. Így a karneváli közönség élménye nem csorbult az esős idő miatt. Így is közel 400 esemény részesei lehettek.

Egyre nagyobb mértékben jelenik meg a vasi ültetvényekben a szőlő korai elhalását okozó Esca betegség. Valószínűleg ezt a nyári hosszan tartó szárazság is a felerősítette. A szakemberek szerint a terjedés megállítására egyetlen mód van, mégpedig a tőke kivágása, amit el is kell égetni.

Az utóbbi két évtizedben hazánkban szinte folyamatosan növekedett a gazdálkodóknak  megtérített vadkár, amelynek összege tavaly megközelítette a 2,6 milliárd forintot. Az új vadászati törvény ezért előírta a vadkáralap létrehozását.

Legkésőbb kedd estére a karnevál minden helyszínén megszüntetik a lezárásokat, és a belvárost megnyitják a forgalom előtt. A históriás fesztiválra a több napos rossz idő ellenére is sokan látogattak ki.

Elkészült a Szigligeti utca felújított szakasza. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A szakemberek gőzerővel dolgoznak tovább, hogy ősz végére teljes egészében visszaadhassák az érintett utcát az itt lakóknak és a területen áthaladó autós forgalomnak. A munkálatok összértéke meghaladja a 240 millió forintot.

Legalább 2 héttel jár előbbre a szőlő, mint eddig bármikor – mondják a gazdák. A hosszú tél után szinte berobbant a nyár, július végéig az időjárás kedvezett az ültetvényeknek. Most viszont nagyon várják a csapadékot.

Elkészült a város legnagyobb foglalkoztatójának a 950 személygépjármű és 12 autóbusz befogadására alkalmas parkolója az Ipari úton. A harmincötezer négyzetméteres létesítményt szerda délután avatták fel ünnepélyesen.

Kétmillió forintból teljesen megújult a Mikes Kelemen utcai kutyafuttató kerítése. Így nem csak esztétikusabbá vált a terület, de biztonságosabban is használhatják azt a Joskar Ola-lakótelepen élő ebtulajdonosok.

Július végén még nagyon biztató képet mutattak a mezőgazdasági területek, de a hetek óta tartó hőség hatása már látható az őszi betakarítású növényeken. Az állatok is nehezen viselik a kánikulát.

Összesen 800 kilogrammnyi pontyot telepített a Csónakázó tó, és a mellette lévő horgásztó vizébe a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A szép és egészséges halak között akad öt kilogrammos példány is.

Végleges adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, ám az előrejelzések szerint Vas megyében mintegy 10 százalékkal kevesebb búza termett, mint az elmúlt esztendőben. A terméscsökkenést azonban kompenzálhatja majd az árak várható emelkedése.

Megújult a büki fürdő főbejárata. A több mint 130 millió forintos beruházásnak az egész megyére - így Szombathelyre - nézve van idegenforgalmi vonatkozása. Az ehhez hasonló beruházások erős turisztikai vonzarőt jelentenek a régióban.

A Kőszegi utca 44. számú műemlék ház kívülről is megszépül, miután az udvari részt már felújította a város az elmúlt évben. A Nemzeti Kulturális Alap 2 millió forintos pályázati támogatásából és az önkormányzat 8,5 millió forintos forrásából folyó munkák állását tekintette meg dr. Puskás Tivadar, Szombathely megyei Jogú Város polgármestere, melynek befejezése augusztusban várható.

Lakossági fórumot tartott a Városházán az Északi Iparterület rendezési tervének tervezett módosításával kapcsolatban dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Illés Károly alpolgármester. 

A szennyvízcsatorna-hálózat zavartalan működésének fontos feltétele, hogy ne kerüljenek a rendszerbe dugulást okozó anyagok. Különösen a kisebb keresztmetszetű, házi bekötéseknél gyakoriak az ilyen jellegű problémák. Ezek azonban a szakemberek szerint megelőzhetők lennének a csatorna előírásszerű használatával.

Megkezdődtek a nyári szezonális ellenőrzések a vendéglátóhelyeken és a kereskedelmi egységekben. A hatóság a megszokott termékek mellett idén az állatgyógyszereket és a tűzifa-árusítást is vizsgálja, fő célterületük azonban továbbra is a hűtést igénylő élelmiszer.

Az autóiparban akkora a kereslet, hogy a nyári időszakban sem állnak le sem a kereskedések, sem pedig az alkatrész gyárak. A megye legnagyobb foglalkoztatója pedig még az eddigieknél is több megrendelést kapott, így felvételi nyílt napot tartottak a létszám bővítése érdekében.