Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Új gyárépületben folytatja tevékenységét a 2004 óta Szombathelyen működő Borsodi Fémmegmunkáló Kft. A beruházással lehetővé válik, hogy a vállalat a közeljövőben 100 főre növelje jelenlegi dolgozói létszámát a városban.

Kiderült, hogy Vas megyére mennyit szán idén a kormány: rekordmennyiségű pályázat nyert el támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. 

A múlt heti viharos időjárás tönkretette a termést a vasi gazdák gyümölcsöseiben: alig lesz alma, meggy, eper. Az erős szél miatt bőven akadt dolguk a tűzoltóknak is - az ő munkájuk még mindig nem ért véget.

Féltik a gyümölcsöt a gazdák a napokig tartó hidegtől és az erős széltől. A méhek sem járnak ilyenkor, pedig javában virágzik az alma, a meggy - most lenne szükség jó időre.

Legördült az 50 milliomodik ívrugó készlet is az LUK Savaria Kft. gyártósorairól. A nagyvállalat 2008-ban kezdte meg ennek a terméknek a gyártását, ma már világszerte az új autók 40 százalékában ez, a Szombathelyen készült alkatrész van.

2016. július 1-jétől újra igénybe vehető az ingyenes jogsegély, a JOGpontok hálózatában. A tanácsadás anonim, magánszemélyek és vállalkozások is igénybe vehetik a gyakorlott ügyvédek által biztosított szolgáltatásokat.

Gazdasági fórumsorozattal segíti a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a tagjait. A roadshow második állomását Szombathelyen, a Megyeházán tartották, ahol szó esett a régió üzleti és fejlesztési lehetőségeiről, a munkaerőpiaci helyzetről, valamint a munkáltatói kedvezményekről és a foglalkoztatási támogatásokról is.

Ezüst minősítést szerzett a legismertebb hazai nagyvállalatok között az IQor - a versenyben azokat a hazai KKV-ket és nagyvállalatokat díjazták, akik kiemelkedő erőfeszítéseket tettek azért, hogy munkahelyeink minél örömtelibbek, egészségesebbek, igényesebbek és jövedelem-termelőbbek legyenek.

Megnyitotta első dunántúli szolgáltató központját Sárváron a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A központ a szombathelyi gazdáknak is segítséget jelent akár szakmai továbbképzéssel kapcsolatban, akár hatósági ügyben fordulnak a kamarához.

Nem okozott károkat a szőlőben a januári extrém hideg – állítják a Szombathely környéki gazdák. Általában a kisebb gazdaságok januárban szokták elkezdeni a metszést, de idén csak a kemény mínuszok elmúltával, a napokban álltak neki a munkálatoknak. Most viszont a sár nehezíti a dolgukat.

A vállalat a megye legnagyobb foglalkoztatója, jelenleg több mint háromezren dolgoznak a szombathelyi gyárban. Az idén 260-al  szeretnék bővíteni a létszámot.

A magánszemélyeket és a vállalkozásokat is érinti az időpont. 

A megye több pontján, főleg a déli részeken viszont a felső termőréteg eróziója lett a következménye annak, hogy hétfőn közel egyhavi csapadékmennyiség esett egy nap alatt. A nagy hideg az állattartókat is alaposan próbára tette.

A pályakezdő, a kisgyermeket nevelő és a nyugdíj előtt álló nők különösen nehéz helyzetben vannak, ha munkát szeretnének vállalni. Márpedig szakképzett munkaerőre nagy szüksége van a gazdaságnak, ezért a kormány támogatásával civilek igyekeznek segíteni abban, hogy a dolgozni hajlandó emberek és a potenciális foglalkoztatók egymásra találjanak.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Tél végén nehezebb eladni az ingatlanokat, így kissé visszaesett a piac - ez a vásárlóknak kedvez most. A minőségi ingatlant keresik a vasi megyeszékhelyen, de a családi házak közül az erősen felújítandókat is megveszik azok, akik családjukkal együtt, munkalehetőséget remélve költöznek ide az ország keleti részéről.

Vas megye munkaerőpiaci helyzete továbbra is kedvezően alakul, a megyék rangsorában a harmadik helyen állunk. A szombathelyi járásban még ennél is jobbak a mutatók. Az igazi kihívást ebben a helyzetben nem a munkanélküliség kezelése, hanem cégek munkaerőigényeinek a kielégítése jelenti.

A gőzgépek, a szerelőszalagok és az automatizáció után most egy teljesen új, negyedik ipari forradalom zajlik - mondják a gazdasági szakemberek. Az ipar 4.0 koncepció az újabb kihívásokra ad válaszokat, mégpedig elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával.

Idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkészíti az adózók többségének a személyijövedelemadó-bevallás tervezetet. Ugyanakkor továbbra is kérhető az szja-elszámolás a munkahelyeken.  

Közel 400 hátrányos helyzetű ember juthat álláshoz a most induló, közel 1,2 milliárd forint értékű Szombathely és Járás Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően. A konzorciumi partnerek célja, hogy felkutassák a munkaerő-tartalékot, és a foglalkoztatók igényeinek megfelelő képzésben részesítsék őket. A paktumot ma írták alá ünnepélyesen.