Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egy átlag magyar évente 4-5 kg halat fogyaszt, ennek nagy részét karácsonykor. A halkereskedelmi forgalom több mint 40 százaléka az év végi, ünnepi időszakra esik. A nyugati országrészben ugyan nincs nagy hagyománya a halfogyasztásnak, de karácsonykor itt is a legtöbb családban ponty, afrikai harcsa, süllő, pisztráng kerül az asztalra. Körülnéztünk Szombathelyen, ki, milyen halat vásárol, és mit készít belőle.

Részlet egy fogyasztói panaszból:Interneten rendeltem agy telebízót, amelyet futár az ígért határidőben le is szállított A lakásom előterében a csomagot átvettem, az utánvét összegét kifizettem, Az öt órával későbbi kibontásakor megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a televízió képernyője törött. Telefonos reklamációmat mind a Webáruház, mind a futárszolgálat elutasította, mindkettő a másikra mutogatott, végül a használhatatlan televíziót őrizgetem. Mit tehetek ezek után?

A versenyképesség javítását tekinti a gazdaság előtt álló legfontosabb feladatnak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A növekedés kedvező, de a hatékonyság fokozásában vannak még tartalékok – hangzott el a Vállalkozók Napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen, ahol többek között két vasi cégvezető vehette át az Év vállalkozója díjat.

Együttműködési megállapodást kötött a GYSEV Zrt. és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum. A vasúttársaság és az oktatási intézmény által aláírt szerződés eredményeként mintegy húsz éves kihagyás után, 2019 szeptemberétől újraindulhat a középiskolai vasúti szakképzés a vasi megyeszékhelyen.

Mintegy 800 millió forintból csaknem hét kilométer hosszan újul meg Szombathely csapadékvíz-elvezető rendszere. Nyolc helyszínen történik meg a vezetékek cseréje, illetve új rendszer kiépítése. A pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés révén várhatóan megszűnnek a nagy mennyiségű eső után tapasztalható elöntések.

A rendezési tervben szereplő elképzelések sokszor csak évtizedek múltán valósulnak meg, de olyan is van, hogy soha. Egy régi nyomvonalbejegyzés szúrt most szemet az oladiaknak, de kiderült, hogy nem kell tartaniuk útépítéstől.

Hatodik alkalommal jelentette meg a Vas Népe és a Mediaworks a TOP 100 kiadványt, amely a megye legeredményesebb vállalatait rangsorolja egyebek mellett nettó árbevétel és foglalkoztatás szempontjából. Ebből kiderül, hogy nem történt változás az élbolyban tavalyhoz képest, és tovább nőtt a megye gazdasági teljesítőképessége.

Évről évre sokakban merül fel a kérdés karácsony után, hogy mit lehet tenni, ha a megajándékozottnak nem tetszik az ajándék. Ha a termék nem hibás, tehát valóban csak a megajándékozott ízlését vagy méretét nem találta el a fogyasztó, akkor a jog nem védi őt, a kereskedő jóindulatára van bízva. 

Egy végzett építészmérnöknek számítógépre vagy drónra, egy műkörmösnek ledlámpára vagy csiszológépre lehet szüksége, ha munkába áll. Ilyen eszközök beszerzésében, és a saját vállalkozás elindításában segített egy most zárult uniós pályázat a 30 év alattiaknak. Régiószerte közel százan, Szombathelyen tizen jártak sikerrel.

Eddig 13 ezren igényeltek új Szent Márton-kártyát, amit korábban csak szombathelyi lakcímmel rendelkezők kérhettek. Bővült a jogosultak, valamint a kedvezményt nyújtó szolgáltatók köre is. Erről, és a közigazgatási határokon átívelő városkártyák közötti együttműködés lehetőségeiről tájékoztatták a sajtó képviselőit a Városházán.

Gépészet, elektronika, informatika high tech környezetben? A megye legnagyobb foglalkoztatója december 8-án, tanműhelyi nyílt napján mutatja meg, milyen körülmények között sajátíthatják el a munkaerőpiacon keresett szaktudást a diákok. Öt szakmában várja a pályaválasztás előtt állók jelentkezését a Schaeffler Savaria Kft. a duális képzés keretében.

170 rászoruló család kapott másfél köbméternyi tűzifát az önkormányzattól - az erről beszámoló sajtótájékoztatón elhangzott:  akinek még szüksége van segítségre, jelentkezzen a megfelelő hivatalokban.

Már 12 ezren igényeltek új Szent Márton kártyát - a régit év végével bevonja a város, a cserét folyamatosan lehet kérni. Több újítás is kapcsolódik hozzá, kibővül például a jogosultak köre. Lesznek, akiknek a munkáltatójuk intézheti a kedvezményre jogosító korszerű qr kódot.

Negyedik alkalommal szervezett Szombathelyen állásbörzét a megyei napilapot is kiadó médiavállalat. A kiállítók köre évről évre bővül: míg korábban a munkanélküliség, ma már a munkaerőhiány okoz gondokat a térségben.

Akár 20 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet, ha a régi háztartási gép helyett korszerű, energiatakarékos készüléket helyezünk üzembe. November 5-én újraindult az Otthon Melege Program. A Vas megyeiek november 12-én adhatják be kérelmüket.

Több mint 500 millió forint uniós támogatásból utak, járdák, kerékpárút, közművezetékek és közvilágítás is épül a Sárdi-ér úti iparterületen. 12 telket alakítanak ki, ahol elsősorban közepes vállalkozások megtelepedésére számítanak, továbbá ide költöznek majd a városi közszolgáltató cégek. Ma a Városházán tartották a hivatalos projektnyitó rendezvényt.

Közeledik Mindenszentek és Halottak napja ünnepe. A hagyomány szerint az emberek ilyenkor meglátogatják hozzátartozóik sírjait, mécseseket gyújtanak szeretteik emlékére. Sokan a napokban szerzik be a koszorúkat és a díszeket.

Drága az idén a dió - kevés termett belőle a környéken. A piacon a megszokottnál kevesebb akad ebből a gyümölcsből, az is tavalyról maradt. A hiány oka egy új kártevő, a nyugati dióburok fúrólégy.

Esőbeállót és egyben a Kőszegi hegységért dolgozó erdészek, vadászok emlékhelyét hozta létre az állami erdőket kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. az évszázadok óta Favágóházi rétként emlegetett területen. A tisztások visszaállításával pedig az erdő változatosságát szeretnék erősíteni.

Másfél évvel az alapkőletétel után átadták a Premontrei Szent Norbert Gimnázium új épületét. A kormányzati támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően jelentősen javulnak az oktatás feltételei a nagymúltú intézményben.