Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Húsvéti ellenőrzések

Sonka, tojás, csokoládé - kiemelten ellenőrzik a napokban ezeket az élelmiszereket. A szakemberek nemcsak a címkék tartalmát vetik össze a valósággal, hanem mintát is vesznek a termékekből. A kereskedőknél már a polcokon vannak a szezonális áruk.
Tájékoztatóval, jegyzőkönyvekkel és ilyen hűtőtáskával járják a boltokat márciusban a minőségellenőrök Szombathelyen, ugyanis mintát kell venniük a későbbi vizsgálathoz a húsvéti szezonális termékekből. Ünnepek előtt ez megszokott.

Papp Katalin - osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági Osztály

“A füstölt húsok, ezen belül is a sonkák, amik kiemelt termékként ellenőrzésre kerülnek. A tojás, az édességek, illetve az alkoholos italok, borok, pezsgők, ezek tartoznak az ellenőrzési körbe. A helyek nem változtak: piac, ideiglenes árusítóhelyek, kiskereskedelmi egységek, és esetlegesen vendéglátóegységek.”

Többek között a csomagolt termékek címkéit, a sonka sótartalmát, gyorspácolt árunál pedig a víztartalmat is vizsgálják az ellenőrök.

Ebben a húsboltban már érzik a keresletnövekedést, itt az egy hónapos érlelésű, hagyományos sonkára esküsznek, aminek 2400 forintért kínálják kilóját. Nem véletlenül.

Hajszán Imre - egyéni vállalkozó

“Sózásnál nyilván veszteséggel jár, a só kiveszi a nedvességet, szárítjuk satöbbi, mondjuk egy kilóból 80 deka tiszta sonkát nyerünk. A gyorspácos ugyanúgy az egy kilóból, úgynevezett beinjektálással páclevet, gyorspácot visznek bele, ami három-négy nap alatt, vagy egy héten belül elkészül. Abból dupla mennyiség, akár harminc százalék vizet is, páclevet hozzányomnak.”

Így lehet az egykilós húsból 1 kiló 30 dekás termék - figyelmeztet a vállalkozó. Sonkából összesen mintegy 5 tonnás eladásra számítanak húsvétig ebben a bolthálózatban.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…