Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Húsvéti ellenőrzések

Sonka, tojás, csokoládé - kiemelten ellenőrzik a napokban ezeket az élelmiszereket. A szakemberek nemcsak a címkék tartalmát vetik össze a valósággal, hanem mintát is vesznek a termékekből. A kereskedőknél már a polcokon vannak a szezonális áruk.
Tájékoztatóval, jegyzőkönyvekkel és ilyen hűtőtáskával járják a boltokat márciusban a minőségellenőrök Szombathelyen, ugyanis mintát kell venniük a későbbi vizsgálathoz a húsvéti szezonális termékekből. Ünnepek előtt ez megszokott.

Papp Katalin - osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági Osztály

“A füstölt húsok, ezen belül is a sonkák, amik kiemelt termékként ellenőrzésre kerülnek. A tojás, az édességek, illetve az alkoholos italok, borok, pezsgők, ezek tartoznak az ellenőrzési körbe. A helyek nem változtak: piac, ideiglenes árusítóhelyek, kiskereskedelmi egységek, és esetlegesen vendéglátóegységek.”

Többek között a csomagolt termékek címkéit, a sonka sótartalmát, gyorspácolt árunál pedig a víztartalmat is vizsgálják az ellenőrök.

Ebben a húsboltban már érzik a keresletnövekedést, itt az egy hónapos érlelésű, hagyományos sonkára esküsznek, aminek 2400 forintért kínálják kilóját. Nem véletlenül.

Hajszán Imre - egyéni vállalkozó

“Sózásnál nyilván veszteséggel jár, a só kiveszi a nedvességet, szárítjuk satöbbi, mondjuk egy kilóból 80 deka tiszta sonkát nyerünk. A gyorspácos ugyanúgy az egy kilóból, úgynevezett beinjektálással páclevet, gyorspácot visznek bele, ami három-négy nap alatt, vagy egy héten belül elkészül. Abból dupla mennyiség, akár harminc százalék vizet is, páclevet hozzányomnak.”

Így lehet az egykilós húsból 1 kiló 30 dekás termék - figyelmeztet a vállalkozó. Sonkából összesen mintegy 5 tonnás eladásra számítanak húsvétig ebben a bolthálózatban.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Autisták információs pontja nyílt
  Autisták információs pontja nyílt Ápolási díj, kedvezménykártya, iskolaválasztás - ilyen ügyek intézésében is segít az autisták hozzátartozóinak az az…
 • CSÓTÓ FUTÁS
  CSÓTÓ FUTÁS Harmincegyedik alkalommal rendezték meg Szombathely egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő szabdidős sportrendezvényét, az Őszi Csótó Csúcsfutást.…
 • Újperint
  Újperint Több mint 200 millió forintos hazai forrásból újult meg Újperinten egy fontos útszakasz. A körzet…
 • Y’s Men klub őszi kirándulása
  Y’s Men klub őszi kirándulása Október 14-én vasárnap – szép napsütéses időben vettünk részt egy egész napos kiránduláson. Reggel 6,30…
 • Jáki úti rendelő
  Jáki úti rendelő Közel 90 millió forintból megújul a Jáki úti orvosi rendelő épülete. A külső hőszigetelés és…

Legnépszerűbb