Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Romkert-mozaik felvétele

Elkezdődött Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikpadlójának  látványos restaurációs munkálata. Most egy különleges eljárással felszedik a szemeket, a munkálatokkal várhatóan április elejére végeznek.
A tavaly nyári felszíni tisztításokat, majd a háromdimenziós fényképkészítést és dokumentálást követően újabb mérföldkőhöz érkezett a Romkert mozaikjának rekonstrukciója. A mögöttünk hagyott téli hónapokban a szárították a mozaikszemeket, pénteken pedig a szakemeberek elkezdték a felszedésüket.

Kőfalvi Vidor - restaurátor

"Gézzel több rétegben, ragasztóanyaggal leragasztjuk, ez egy jól bevált darab, mert elasztikus marad, és akár még felgöngyölítve is, mint a szőnyeget, mert engedi magát hajlítani."

A szakemberek szerint a mozaikat nem a szokványos, alapos technikával dolgozták ki a rómaiak, ami arra enged következtetni, hogy mindez inkább egy császári látogatást megelőző gyors munka eredménye. (19:16-) Ezen a területen már felszedték a restaurátorok a mozaikdarabot, aminek az alsó része így néz ki közelebbről.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

"Ez az egész anyag átszállítódik a Pásztor utcába, ahol elkezdődik a kövek sótalanítása, tehát át lesznek mosva a kövek. Nem úgy kell elképzelni, hogy darabonként szétszedjük őket, hanem ezekben a blokkokban szépen ki lesznek mosva, kezelve és ezzel a konzerválásuk megtörténik."  

A felvételt követően a régészek nekilátnak a mintegy 200 négyzetméteres mozaik alatt még felfedezésre váró terület feltérképezéséhez. A munka befejeztével elbontják a több mint 70 éves védőépületet, hogy aztán mintegy 1,2 milliárd fontból újat emeljenek a visszahelyezett mozaik fölé.  

Puskás Tivadar - polgármester

"Az elképzelések és a tervek szerint ez a védőépület az eredeti nagyságot próbálja majd valahogy az ide látogatókban képzetként felidézni."

A tervek szerint várhatóan 2 év múlva fejeződik be a Romkert-mozaik és a hozzá tartozó védőépület teljes rekonstrukciója.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Autisták információs pontja nyílt
  Autisták információs pontja nyílt Ápolási díj, kedvezménykártya, iskolaválasztás - ilyen ügyek intézésében is segít az autisták hozzátartozóinak az az…
 • CSÓTÓ FUTÁS
  CSÓTÓ FUTÁS Harmincegyedik alkalommal rendezték meg Szombathely egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő szabdidős sportrendezvényét, az Őszi Csótó Csúcsfutást.…
 • Újperint
  Újperint Több mint 200 millió forintos hazai forrásból újult meg Újperinten egy fontos útszakasz. A körzet…
 • Y’s Men klub őszi kirándulása
  Y’s Men klub őszi kirándulása Október 14-én vasárnap – szép napsütéses időben vettünk részt egy egész napos kiránduláson. Reggel 6,30…
 • Jáki úti rendelő
  Jáki úti rendelő Közel 90 millió forintból megújul a Jáki úti orvosi rendelő épülete. A külső hőszigetelés és…

Legnépszerűbb