Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

100 ezres fizetési különbség van a régiók között

Magyarországon jelenleg is komoly különbségeket láthatunk a munkanélküliség és a keresetek tekintetében. 
Vannak megyék, ahol gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot láthatunk (Vas, Veszprém, Pest), miközben máshol 8% feletti munkanélküliséget (Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg) mértek. A nettó kereset több mint 100 ezer forinttal magasabb legjobban fizető régióban, mint a legrosszabbul teljesítő megyében. A munkaerőpiaci folyamatokat a KSH Fókuszban a megyék 2017 I-IV. negyedév című kiadványa alapján mutatja be a Portfolio.

Magyarország kelet-nyugati kettészakadása nem újdonság, azonban érdekes, hogy egyes megyékben továbbra is magas a munkanélküliség, miközben mindenki munkaerőhiányra panaszkodik. Vannak olyan megyék, ahol már lasszóval sem lehet dolgozókat találni, ilyen pl. Veszprém (1,7), Vas (1,8), és Budapest (2,1), ahol a munkanélküliségi ráta a tavalyi negyedik negyedévben jóval alulmúlja az országos 3,8%-os átlagot. Ezekben a régiókban gyakorlatilag teljes foglalkoztatásról beszélhetünk, és nem meglepő, hogy a vállalatok képtelenek betöltetni az üres álláshelyeket.

A Dunától nyugatra fekvő országrészben csak Somogy és Baranya lóg ki a sorból, itt ugyanis 8,4, illetve 6,9%-os munkanélküliségi rátát láthatunk. A Dél-Dunántúl egyébként Magyarország egyik legrosszabbul teljesítő régiója az elmúlt években a GDP-növekedés alapján, ebben a régióban egyedül Tolna az a megye, amelyik pozitív irányba kilóg a sorból, itt 2,2% a munkanélküliségi ráta.

A keleti országrészben Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg munkanélkülisége magas, az országos átlag kb. duplája (7,9, illetve 8,2%), de Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar is legalább 5%-os munkanélküliségi rátát tudhat magáénak. Mindez azt mutatja, hogy vannak még régiók, ahol magas a munkanélküliségi ráta. Ezzel együtt nem mondhatjuk, hogy ezekben a térségekben ne lenne munkaerőhiány, hiszen a képzett dolgozókból ott is hiány van bizonyos ágazatokban. Leegyszerűsítve: (1) akinek jelenleg most nincs munkája, az az elsődleges munkaerőpiacon már nagyon nehezen foglalkoztatható, illetve, (2) az alacsony munkaerő-mobilitás továbbra is akadályozza az elhelyezkedést.

A foglalkoztatási adatok is arról árulkodnak, hogy Budapesten, valamint Nyugat-Magyarországon láthatunk magas foglalkoztatási rátát, 60% felettit a 15-74 éves korosztályban.


Az ország keleti részében és a Dél-Dunántúlon vannak a legalacsonyabb adatok. Az sereghajtó Somogy, ahol 50% alatti a foglalkoztatási ráta.

Hasonló kettészakadást láthatunk a keresetekben is. Budapesten lehetett a legtöbb pénzt hazavinni 2017-ben, 250 600 forintot, ezen kívül csak Győr-Moson-Sopronban lehetett 200 ezer felett keresni, egészen pontosan 204 700 forintot. A nyugati országrészben több megyét is találunk, ahol 180 ezer forintnál több maradt a borítékban (Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas), keleten ugyanakkor csak Heves megyében számíthattak legalább ennyi pénzre a dolgozók.


A legkevesebb pénzt Szabolcs-Szatmár-Beregben (137 700 forint) és Békés megyében (146 300) kapják az emberek, de Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is alig haladja meg a 150 ezret a nettó kereset. A nyugati országrészben csak egy olyan megyét láthatunk, ahol ilyen alacsony a kereset, ez pedig Zala (156 500 forint).

A többi megyében jórészt 160-180 ezer forint között lehetett keresni tavaly. Érdemes kiemelni, hogy az országos átlagos nettó kereset 197 500 forint volt, amit csak Budapest és Győr-Moson-Sopron tudott meghaladni, Komárom-Eszter is csak megközelítette ezt a szintet (194 200 forint).


Forrás: Portfolio

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Csíkszeredai gyerekek
  Csíkszeredai gyerekek 21 csíkszeredai kisdiákot lát vendégül idén is a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A társaság évtizedek óta…
 • Karnevál tortája
  Karnevál tortája Egy csokoládé torta, a Csokolónia fantázianevű sütemény lett az idén  a Savaria Karnevál tortája. A…
 • Érkeznek a tankönyvek
 • Micimackó óvoda
  Micimackó óvoda A nyár a gyermekintézmények karbantartásának, felújításának a kiemelt időszaka. A szombathelyi óvodák jelentős részében zajlanak…
 • Parlagfű
  Parlagfű Korábban kezdődött idén a parlagfű szezon. Az agresszív gyomnövény virágzása nem csak a pollenallergiások életét…

Legnépszerűbb

 • Kormányablak busz
  Kormányablak busz Átadták a hatodik kormányablak buszt a Vas megyei Jánosházán. A jármű a megye aprófalvas térségeit…
 • Magyarok Kenyere
  Magyarok Kenyere A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a MAGOSZ közreműködésével – az idén is megszervezte a Magyarok…
 • Első Vasi Praxisközösség
  Első Vasi Praxisközösség Egészségmegőrző és prevenciós programokat szervez az Első Vasi Praxisközösség. A két hónapja létrehozott szervezet elsődleges…
 • Szakmai ajánlások a városszépítők konferenciájáról
  Szakmai ajánlások a városszépítők konferenciájáról Szombathely – A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját…
 • Határvadászok
  Határvadászok Elkészült Szombathelyen Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság XIV. határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épületegyüttes. A létesítmény ünnepélyes…