Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Főzzük körbe kórházainkat

Megfelelő ízvilág, gusztusos tálalás - nem lehetetlen megfelelni ezeknek a kívánalmaknak a betegétkeztetésben sem. A “Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” elnevezésű kampány azt igyekszik bebizonyítani, hogy az egészségügyi intézmények erre is odafigyelnek.
A kórház konyháján Nagy Lajos főigazgató foglalta össze az elmúlt 20 év legfontosabb fejlesztéseit, kiemelve a 21. századi követelményeknek megfelelő élelmezési központ kialakítását. Az étkeztetés a betegek gyógykezelésének fontosabb része - hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester és hozzátette: az ellátásnak igazodnia kell a beteg állapotához. A Markusovszky-kórházban havonta 26.500 adag ételt szolgálnak fel a betegeknek. 

Falusiné Kiss Mariann - élelmezésvezető, dietetikus, Markusovszky-kórház: "Napi szinten átlagosan 950 beteget étkeztetünk itt a kórházban, diétaváltozatok tekintetében a 30-t meghaladjuk, illetve ez a 30 még az egyéni specialitásokkal tovább növekedhet."

A kórházi ételek minősége jelentősen javult az elmúlt években - hangzott el a Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban című program során. Az elért eredményeket egy országos kampánykörút keretében próbálják meg bemutatni, ennek egyik állomása volt Szombathely.

Ambrus György -  mesterszakács, a magyar gasztronómia nagykövete: "A nagyon sok vádat ért kórházi élelmezést bemutatjuk, hogy miért is ilyen a kórházi élelmezés. A társadalom felé meg szeretnénk mutatni, hogy milyen korlátok mellett és  milyen szabályok mellett kell minden nap a kollegáimnak és a résztvevő kórházak konyháinak elkészíteni a menüt. Ehhez szigorú pénzügyi szabály van, van egy rendelet, amit be kell, hogy tartsunk és természetesen dietetikus szabályokat kell betartanunk."

Az esemény résztvevői megkóstolhatták a kiváló hazai alapanyagokból készült szerdai menüt: a zöldséges leves és a bakonyi tokányt.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő: "Adott normából, abból az 550 forint plusz áfányi nyersanyagnormából, ami összességében az egyéb költségeket is rárakva azért több mint 1500 forint, lehet egész napra, nagyon finom, szinte éttermi minőségű ételeket készíteni, csak az a nem mindegy, hogy mennyire figyelnek rá oda."

A szakemberek szerint a kórházban fekvő betegek mintegy 70 százaléka a helytelen táplálkozás miatt kialakuló egészségügyi panaszok következtében került az intézménybe.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb