Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Törvényszéki nyílt nap

Nyílt napott tartott szombaton a Szombathelyi Törvényszék. Nemcsak az épületet, hanem a bírói munkát is megismerhették közelebbről a középiskolás diákok.
A még lezáratlan ügyek iratait és a nyomozás során lefoglalt bizonyítékokat, például kerékpárokat tartanak a Szily János utcai épület alagsorában. A pincétől a padlásig bejárhatták a törvényszék épületét a középiskolás diákok.

Tóth Máté – tanuló, Bolyai-iskola

„Örülök, hogy ide is eljöhettem végül is, még soha nem voltam. A KDG tanulója vagyok, örülök, hogy a tanárnőnk ilyen helyekre is elhoz minket”

A diákok beülhettek egy tárgyalóterembe és helyet foglalhattak ott is, ahol a fontos tanácskozásokat tartják. Az 5000 darabot számláló könyvtárban régi kötetekbe, folyóiratokba is bepillanthattak a fiatalok.

A Szombathelyi Törvényszék elnöke személyesen fogadta a diákokat és mesélt a szobájában található régi ereklyékről. A cél az volt, hogy a diákok megismerjék a bíróság munkáját.

Andor Szabolcs – elnök, Szombathelyi Törvényszék


„A mai napnak az adott külön alkalmat, hogy iskolások pályaválasztás, egyetemválasztás előtt állnak. Szeretnénk bemutatni a jogi szakmát, illetve kiemelten a jogi szakma csúcsának tartott bírói hivatást. Milyen készségek kellenek ehhez, mivel foglalkozunk.”

A bejárás után a bírók kötetlen beszélgetésre hívták az iskolásokat. Szó esett a közösségi médiumok veszélyeiről, az illegális drogokról és a válóperekről is.


Iker Előd Sebestyén - tanuló, ELTE Bolyai-gimnázium

„Érdekes volt megismerni kicsit a bíróknak is a szemszögét, amit esetleg máshogy láttam. Más perspektívából nézni a dolgokat. Érdekes volt akár provokatív kérdéseket is feltenni, és azokra vagy kielégítő, vagy kevésbé kielégítő válaszokat adni. Kicsit vitatkozni, az érveinket ütköztetni, ez egy nagyon jó lehetőség volt erre.”

A Szombathelyi Törvényszék rendszeresen tart nyílt napot, évente több mint ezer látogatót fogadnak.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb