Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Törvényszéki nyílt nap

Nyílt napott tartott szombaton a Szombathelyi Törvényszék. Nemcsak az épületet, hanem a bírói munkát is megismerhették közelebbről a középiskolás diákok.
A még lezáratlan ügyek iratait és a nyomozás során lefoglalt bizonyítékokat, például kerékpárokat tartanak a Szily János utcai épület alagsorában. A pincétől a padlásig bejárhatták a törvényszék épületét a középiskolás diákok.

Tóth Máté – tanuló, Bolyai-iskola

„Örülök, hogy ide is eljöhettem végül is, még soha nem voltam. A KDG tanulója vagyok, örülök, hogy a tanárnőnk ilyen helyekre is elhoz minket”

A diákok beülhettek egy tárgyalóterembe és helyet foglalhattak ott is, ahol a fontos tanácskozásokat tartják. Az 5000 darabot számláló könyvtárban régi kötetekbe, folyóiratokba is bepillanthattak a fiatalok.

A Szombathelyi Törvényszék elnöke személyesen fogadta a diákokat és mesélt a szobájában található régi ereklyékről. A cél az volt, hogy a diákok megismerjék a bíróság munkáját.

Andor Szabolcs – elnök, Szombathelyi Törvényszék


„A mai napnak az adott külön alkalmat, hogy iskolások pályaválasztás, egyetemválasztás előtt állnak. Szeretnénk bemutatni a jogi szakmát, illetve kiemelten a jogi szakma csúcsának tartott bírói hivatást. Milyen készségek kellenek ehhez, mivel foglalkozunk.”

A bejárás után a bírók kötetlen beszélgetésre hívták az iskolásokat. Szó esett a közösségi médiumok veszélyeiről, az illegális drogokról és a válóperekről is.


Iker Előd Sebestyén - tanuló, ELTE Bolyai-gimnázium

„Érdekes volt megismerni kicsit a bíróknak is a szemszögét, amit esetleg máshogy láttam. Más perspektívából nézni a dolgokat. Érdekes volt akár provokatív kérdéseket is feltenni, és azokra vagy kielégítő, vagy kevésbé kielégítő válaszokat adni. Kicsit vitatkozni, az érveinket ütköztetni, ez egy nagyon jó lehetőség volt erre.”

A Szombathelyi Törvényszék rendszeresen tart nyílt napot, évente több mint ezer látogatót fogadnak.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb