Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Aratás

Végleges adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, ám az előrejelzések szerint Vas megyében mintegy 10 százalékkal kevesebb búza termett, mint az elmúlt esztendőben. A terméscsökkenést azonban kompenzálhatja majd az árak várható emelkedése.
Végleges adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, ám az előrejelzések szerint Vas megyében mintegy 10 százalékkal kevesebb búza termett, mint az elmAz elmúlt időszak időjárása összességében nem kedvezett a vasi gabonatermelőknek. A csapadék mennyiségével nem volt gond, de az áprilisi aszály jelentősen visszavetette a kalászos gabonák termését. Ráadásul voltak a megyében olyan területek is, amelyeket az ismétlődő természeti csapások sem kerültek el.

Nagy Imre Gábor gazdálkodó Bozzai-Bárdos

Az idei év sajnos nem ad okot örömre. Sajnos nálunk május-júniusban végigment egy jégvihar, amely háromszor csapott le a növényeinkre. Ennek ellenére azt mondom, hogy egy jó közepes termést tudtunk betakarítani mind repcéből, mind pedig búzából.

Van olyan gazda is, aki az országos átlagot jóval meghaladó mennyiséggel sem elégedett.

Takács Gyula gazdálkodó Ikervár

“Én nem vagyok magammal megelégedve, vagyis a terméssel. Van, akinek jó ez a 65 mázsás átlagtermés, nekem ez kevés. Az időjárás viszontagságai olyanok voltak, amilyenek. Nagyon szép volt a búza viharok előtt, a vihar eltörte a gabona, meg a repce szárát. Azután már nem tudott fejlődni, így a mennyiségben lett kevesebb annál, mint amit vártunk.”

A kisebb termést azonban kompenzálhatják az árak, amely ha lassan is de kúsznak felfelé.

Rácz Károly Vas megyei elnök, MAGOSZ

“Az árak emelkedő tendenciát mutatnak. Úgy tűnik, hogy a világkészletek kicsit csökkentek, és ez arra indítja a tőzsdéket, hogy elkezdett emelkedni a gabona ára. Meg hát a többi repceár is lassan emelkedik. Úgy tűnik, hogy most egy jó tendencia alakul ki. Persze nyilvánvaló, hogy a gabonaárak emelkedése nem jó az állattartóknak például. Úgyhogy ezt komplexen kell nézni.”

A gabonatermelők viszont arra számítanak, hogy tovább emelkednek majd az árak. Így most igazán azok vannak előnyben, akik tárolni tudják a termés egy jelentős részét, hogy azt majd a későbbiek során magasabb áron tudják értékesíteni. Ami pedig a további kilátásokat illeti: az időjárás eddig kedvezett a kukoricának, napraforgónak, szójának. Most az a kérdés, hogy ezekre milyen hatással lesz a jelenlegi nagy hőség.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb