Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szőlőérés

Legalább 2 héttel jár előbbre a szőlő, mint eddig bármikor – mondják a gazdák. A hosszú tél után szinte berobbant a nyár, július végéig az időjárás kedvezett az ültetvényeknek. Most viszont nagyon várják a csapadékot.
Rekordtermés mutatkozik a szőlőkben. Tömöttek és már-már érettek a fürtök ebben a zweigelt ültetvényben. Idén a tavasz szinte kimaradt, hiszen március közepén még esett a hó, egy hónappal később pedig kitört a kánikula. Júniusban és júliusban csapadék is volt elég, így megfelelően fejlődtek a tőkék, sőt a növényvédelemre sem kellett sokat költeniük a gazdáknak, hiszen az időjárás nem kedvezett a betegségeknek. Ez, a korai érésű szőlő általában augusztus elején szokott színesedni, a fürtök viszont már most szinte teljesen bekékültek.

Stefanich Kornél - szőlősgazda

Legalább két héttel korábban van a szőlőnek az érése, mint átlagos évjáratokban, ez azt jelenti, hogy itt a környéken a fehér szőlőket már augusztus végétől el lehet kezdeni szüretelni, illetve a korai érésű kék szőlőket is már szeptember elején biztos, hogy elkezdjük szüretelni.

Szüret előtt a szemek cukortartalmának fokozása érdekében le szokták levelezni a tőkéket, most viszont a perzselő hőségben védeni kell a fürtöket

Nem a mustfok alapján történik a szüret időpontjának megválasztása, hanem a mustfok és a savtartalom alapján nézzük. Ha csak a cukorra mennénk, és azt néznénk, hogy minél nagyobb mustfokkal érjen be a szőlő, akkor óhatatlanul ebben a nagy melegben a savak elégnek.

A gazda azt mondja, ahhoz, hogy valóban jó és minőségi legyen a termés, most csapadékra lenne szüksége a szőlőnek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb