Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vadkár

Az utóbbi két évtizedben hazánkban szinte folyamatosan növekedett a gazdálkodóknak  megtérített vadkár, amelynek összege tavaly megközelítette a 2,6 milliárd forintot. Az új vadászati törvény ezért előírta a vadkáralap létrehozását.
A Ják környéki erdőkben sok nagyvad, vaddisznó, szarvas, őz él. Az idei nyári száraz időszak az ő életüket is megnehezítette. Természetes életterükben kevesebb élelemhez jutottak, a földeken a betakarítás során elhullott magokból sem keltek ki a növények, amelyek eleséget jelenthettek volna számukra. Ezért a zöldellő szójatáblákat kezdték el legelni.

Rácz Károly gazdálkodó

Körülbelül három héttel ezelőtt a vadásztársaság úgy döntött, hogy ezt a területet bekeríti villanypásztorral, mert itt látszik is, hogy a zöldebb részt legelték a vadak, annak ellenére, hogy ultrahangos riasztót is tettünk ki. Egy darabig távol tartja, pár napig, de aztán megszokja. Az éhség az nagy úr, és enni fog. Azért, hogy a villanypásztoron ne menjen be, hagytunk olyan területet, amit tudnak legelni.”

Az elmúlt időszakban országosan ugyan csökkent a vadkárral sújtott területek nagysága, de a terményárak növekedése miatt a kártérítési összegek növekedtek. Ezek kifizetésére a jövőben a vadkáralap nyújt majd biztosítékot.

Gagyi István elnök, OMVK Vas Megyei Területi Szervezete                                                         

Az új vadászati törvény rendelkezett arról, hogy egy vadkár alapot kell képezni, amit ez év novemberében kell feltölteni. Ez idén egy kicsit nehezebb lesz a vadászatra jogosultaknak anyagi tekintetben, megterhelés szempontjából, hiszen részben arra ki fogják fizetni az idén keletkező vadkárokat. Természetesen a vadkár alap ennek alapján lesz majd feltöltve egy külön bankszámlaszámon.”


A károkozások mértékében rendszerint sikerül egyezségre jutniuk a gazdálkodóknak és a vadászatra jogosultaknak, így csak kevés ügy kerül a bíróságra. A vadkárok csökkentése mindkét fél érdeke, ezért igyekeznek egyre inkább a megelőzésre helyezni a hangsúlyt.
Foto: agroinform.hu
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb