Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szőlőkárosítók

Egyre nagyobb mértékben jelenik meg a vasi ültetvényekben a szőlő korai elhalását okozó Esca betegség. Valószínűleg ezt a nyári hosszan tartó szárazság is a felerősítette. A szakemberek szerint a terjedés megállítására egyetlen mód van, mégpedig a tőke kivágása, amit el is kell égetni.
Hatalmas, tömött fürtökkel teli tőkék sorakoznak ebben a húszéves ültetvényben. Idén jégverés és fagy sem károsította a termést, csak a hosszú forróságra panaszkodhatott esetleg a gazda, permetezni is kevesebbszer kellett az átlagosnál.

Stefanich Kornél – szőlőtermelő
Örültünk annak, hogy a 2018-as évet megúsztuk mindenféle gombabetegség nélkül, viszont egy új betegségre lettünk figyelmesek. Amit egy pár éve már észrevettünk, de csak nagyon elszórtan és nagyon kis számban. Viszont most 2018-ban már nagymértékűnek mondható ez az újfajta betegség.

Soronként már 2-3, összességében több száz tőke is van, amely a betegség tüneteit mutatja.

Sajnos egyre több ilyen tőkével találkozunk, hogy ránézésre egy szép, egészséges tőkéről van szó, de egyszer csak elszárad. Lehet látni, hogy ez tavasszal megindult, jöttek rajta a hajtások, lett rajta szépen fürt, egyszer csak elszáradt.

Félő, hogy a betegség átterjed a többi tőkére is, ami hatalmas károkat okozna. Ennek megelőzése érdekében a kormányhivatal növényvédelmi szakembere is a helyszínre érkezett.

Az Esca néven ismert betegség nem új keletű hazánkban. Valószínűleg a hosszú kánikula és csapadékhiány miatt támad most fokozottan.

Dóber János – növényvédelmi mikológus, Vas Megyei Kormányhivatal

Ez az Esca nevű komplex betegség, amit vírusok, gombák, baktériumok és más természeti tényezők közösen okoznak. Ez egy korai tőkeelhalást okozó betegség, ami ellen az egyetlen védekezési mód, hogy a tünetes tőkéket eltávolítják és elégetik.

Korábban a szőlő aranyszínű sárgasága miatt rendeltek el zárlatot több vasi szőlőben. Ezt az amerikai szőlőkabóca terjeszti. Azt a betegséget sikerült visszaszorítani, de a rovar előfordulását a megyében több helyen, Kőszegen, Vaskeresztesen, Bérbaltaváron, a Kissomlyón és a Szombathely melletti Gencsapátiban is csapdázással figyelik.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb