Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szüret

A fehérek már a hordókban és a tartályokban erjednek, a kék szőlőket viszont gőzerővel szüretelik a gazdák. Az időjárás idén kedvezett az ültetvényeknek, az augusztusi aszállyal társuló kánikula azonban meglátszik a fürtökön.
Szinte mazsola lett a szemekből a napégés miatt. A szüret előtt a gazdák lelevelezik a fürtök környékét, hogy még érettebbek, édesebbek legyenek, növekedjen a cukorfok. Idén azonban nem tették, hogy védjék az erős napsütéstől a gyümölcsöt. Az időjárás miatt 3-4 héttel korábban kezdték a szüretet, mint általában.

Láng József - borász

A pinot noirt már betakarítottuk, 19 mustfokkal sikerült betakarítanunk, úgyhogy azzal nagyon meg vagyok elégedve. Most a zweigelt következik, azt szedjük. Még nem tudom a mustfokot, 17-18 mustfokot mértünk a próbafokolás eredményeként. Remélem, hogy 17 fölött leszünk.

A tavasz és a június-júliusi csapadék is kedvezett a szőlőnek, az augusztusi aszály már nem annyira, de a mennyiséggel elégedettek a gazdák. A vénasszonyok nyara pedig még sokat javíthat a késői fajták mustfokán. Az időjárásnak köszönhetően kevesebbet kellett a növényvédelemre fordítaniuk, most viszont egy Magyarországon viszonylag új kártevő teszi tönkre a termést. A foltos szárnyú muslica az érett szemekbe petézik.

Ennek ellenére kiugróan jó évjárat lehet az idei. Abban bíznak a gazdák, hogy a mostani hidegfront nem okoz nagyobb problémát az ültetvényekben, és magas mustfokkal és kellő savtartalommal szüretelhetik a későbbi fajtákat is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb