Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Favágóházi rét

Esőbeállót és egyben a Kőszegi hegységért dolgozó erdészek, vadászok emlékhelyét hozta létre az állami erdőket kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. az évszázadok óta Favágóházi rétként emlegetett területen. A tisztások visszaállításával pedig az erdő változatosságát szeretnék erősíteni.
1954-ig laktak itt, a Kőszegi-hegység egyik magasan fekvő, a nyilvánosság által már csak kevéssé ismert Favágóházi réten kunyhóikban a fakitermelők. A Stájer házakhoz hasonló élet folyt ezen a területen is egykor. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. térképtöredékek, levéltári adatok, falmaradványok és egyéb fellelhető emlék alapján építette fel az esőbeállót a tisztáson.

Tompa Miklós – erdészeti igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
5-6 évvel ezelőtt kezdődött a gondolatunk a kollégáimmal. Akkoriban egészségügyi károsodás érte ezt a területet, és akkor nyílt meg az útja annak, hogy visszaállítsuk ennek a területnek a régi rét funkcióját.

A kiszáradt lucfenyőket már szinte teljesen kivágták, így az egykori favágók rétje újra tisztásként funkcionál.

Bugán József – vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Felépítette gyakorlatilag a semmiből itt a réten ezt az épületet, és nem engedte kivágni nekem ezt a fát, ami keresztbe nyúlik a tetőn, felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért van itt ezt a kőrisfa. Ennek oka van.

A több mint százéves kőrisfa amellett, hogy hangulatosabbá teszi a tisztást, árnyékával is védi az esőbeállót, amely egyben a Kőszegi-hegységért dolgozó erdészek, vadászok emlékhelye is az építők szándéka szerint. Az avató ünnepségen tavaly elhunyt kollégájukra, Molnár Tiborra is emlékeztek.

Agg Klára

Tibor tényleg az életét ennek szentelte. Szinte minden nap kint volt reggel, este, ünnepnap. Ez volt az élete. Rövid volt, de a hivatásának élt.

A pihenőhely kedvelt célpontja lehet a Velem felől érkező turistáknak. A Favágóházi rét visszaállításával az erdő változatosságának erősítése is szempont volt.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb