Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Dió

Drága az idén a dió - kevés termett belőle a környéken. A piacon a megszokottnál kevesebb akad ebből a gyümölcsből, az is tavalyról maradt. A hiány oka egy új kártevő, a nyugati dióburok fúrólégy.
Alig lehet kapni egy-egy csomag diót az árusoknál. Ezek 30 dkg-os csomagok, és ezer forintba kerül egy adag. Azt mondják, ez mind tavalyi termés, idén kesernyés a gyümölcs. Soós Jánosnénak Gencsapátiban egy hatalmas fája van, ami most - az elmúlt évhez képest - alig öt szálakékot termett.

Soós Jánosné, őstermelő

“Szeptember elejéig normális volt a dió, és akkor elkezdett feketülni, és mind lepotyogott, az összes, egyetlen egy ép dió nincsen rajt.”

A fekete burok a termést megtámadó betegség legjobban látható jele. Ilyenkor a dióbél is elveszti a minőségét. A szórványgyümölcs a gencsapáti árokparton is fekete: alig lehet egészséges termést találni.

Eredics András - növényvédelmi szakmérnök

“Egy újabb kártevő is megjelent a dió esetében, ez a nyugati dióburok fúrólégy, ami a zöld dió burkot támadja meg, azzal táplálkozik, és ha a dióburok fúrólégy nyüvei megtámadják a dióburkot, az megfeketedik, és a héjas gyümölcs nem igazán piacképes.”

A  nyugati dióburok fúrólégy ellen permetezéssel lehet védekezni, ám ez sem tökéletes megoldás a nagyobb fák esetében. Az idei szárazság sem tett jót a növénynek. A dióbél piaci ára a termelők szerint karácsonyig akár a kilónkénti ötezer forintos árat is elérheti - már most érdemes beszerezni a bejglinek valót.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Schott a Gyermekfaluért
  Schott a Gyermekfaluért Szokatlan formáját választotta a jótékonyságnak a Lukácsházán működő Schott Hungary Kft., örökbe fogadta ugyanis az…
 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.

Legnépszerűbb