Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Karácsonyi halas körkép

Egy átlag magyar évente 4-5 kg halat fogyaszt, ennek nagy részét karácsonykor. A halkereskedelmi forgalom több mint 40 százaléka az év végi, ünnepi időszakra esik. A nyugati országrészben ugyan nincs nagy hagyománya a halfogyasztásnak, de karácsonykor itt is a legtöbb családban ponty, afrikai harcsa, süllő, pisztráng kerül az asztalra. Körülnéztünk Szombathelyen, ki, milyen halat vásárol, és mit készít belőle.
Ebben a szombathelyi nagyáruházban már hetekkel karácsony előtt érezhetően megnőtt a kereslet a halak iránt. Folyamatosan érkezik a friss áru, most épp 56 féle halból lehet válogatni.

Horváth Zoltán - üzemvezető, METRO, Szombathely

"Karácsony előtt már három héttel megindult a halforgalom, elsősorban a szokásos pontyot keresi mindenki, mellette sláger még az afrikai harcsa, most édesvízi halból is nagyobb a választék, élő szürke harcsát is tudunk adni, amurt, busát."
"Pontyból viszik az élő pontyot is, népszerű a szelet, a filé, a halászlé alap, ami fej és farok."

Az ünnepet megelőző napokban hosszú sorok kígyóznak a pult előtt, és akár napi egy tonna halat is eladnak. A háziasszonyok elsősorban a filét keresik, mert azzal könnyebb dolgozni, igaz valamivel drágább. Márta afrikai harcsát választott.

Gamauf Márta
"Filét veszek, abban kevesebb a szálka, mint a szeletben, az élő halat nem szeretem magam feldolgozni, attól félek, csúszik, nagyon nehéz vele dolgozni."
"Megfűszerezem rozmaringgal, meg még valamivel, kinek mi, vajjal nagyon finom, betszem a tepsibe, és pár perc alatt megvan."

Tavalyhoz képest drágult a ponty: élősúlyban kilója most 900 Ft, a pontypatkót 1840 Ft-ért, a filét 2050 Ft-ért adják. Ha a vevő kéri, az eladók tanácsot is adnak, hogyan érdemes elkészíteni az adott halfajtát, de a legtöbben tudatosan vásárolnak alapanyagot a jól bevált recepthez.

Molnár Ferenc

“Halat szerettem volna venni, pontyot, haltepertőt csinálunk belőle."

"Hát halászlének mindenféleképpen és kirántva."

Lovassné Vass Enikő

"Halászlét szoktam készíteni 24-én délre, azt mindig kint főzöm a szabadban, bográcsban. Pár éve találtam egy receptet, hogy halgombóc van a halászlében, ezt nagyon szereti a családom. Estére egy kis rántott halat, és tavaly a lányom készített lazac steak-et édesburgonya-mártással, ami szintén nagyon finomra sikerült, és valószínűleg idén is ez lesz a menü."

Aki nem csak enni, de kifogni is szereti a halat, maga horgássza az ünnepi asztalra valót.

Horváth Imre

"Pisztrángra, mert a tógazda szólt, hogy van, és a kedvesemnek nagy szerelme ez a hal, most három darabot sikerült is fognom, most ez a fő hal, amire horgászok."
"Karácsonyra természetesen ez kerüljön az ünnepi asztalra."
"Énnekem kedvencem az amur, azt mindenféle formában."
"Fokhagymás tejbe szoktam áztatni egy éjszakára, és utána szoktam kirántani, és friss toronyi kenyérrel, ami nálunk egy helyi jellegzetesség, én azzal szoktam fogyasztani, rettentő finom."
"Meg természetesen a haveri körnek a halászlé, két kondérral kell főznöm, mindenki viszi, mindig mondják, milyen jó lesz, az Imi csinálta című fejezet."

Karácsony előtt a horgászok nagy része azért jön ide a gyöngyösfalui tóhoz, hogy az ünnepi ételekhez alapanyagot fogjon. Így garantáltan friss hal kerül az asztalra.

Lujber Miklós - tulajdonos, Lujber Horgásztó, Gyöngyösfalu
"Ilyenkor karácsony előtt nagyon megy a pisztráng, az most nagyon kap, élőcsalival, csontival, gilisztával, az megy, meg a ragadozó, süllő, csuka, elvétve lehet is pontyot is fogni, mert az időjárás végett kitolódott a szezonja."

Ha horgászatra nincs idő, itt élő halat is lehet vásárolni.

Mivel a tulajdonos eredeti szakmája szakács, szívesen megosztja a sütéssel, főzéssel kapcsolatos konyhai fortélyokat.

Lujber Miklós - tulajdonos, Lujber Horgásztó, Gyöngyösfalu

"Ezen a vidéken az emberek nem nagyon esznek halat, karácsonykor egy kicsivel többet, karácsony előtt több fogy, de az ország más részein sokkal több fogy, közepes itt a Vas megyei rész szerintem."
"Általában a pisztrángot egészben sütik, ha kifilézik, rántani is lehet, fokhagymásan, tejfölösen, lehet cifrázni kaporral, mindenféle fűszerrel, nagyon finom. Pontyból még mindig a rántott és a halászlé megy, egyéb halat meg halászlé sürítménynek szokták felhasználni."
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Polgárlevél
  Polgárlevél Az idei évtől babaköszöntő csomagot kapnak az újszülöttek Szombathelyen. A városvezetés célja, hogy ezzel is…
 • Már aszfaltoznak
  Már aszfaltoznak Január 21-ig kéri a közlekedők megértését és türelmét a Vasivíz Zrt.: a Nádasdy Ferenc utcában…
 • Baleset az építkezésen
  Baleset az építkezésen Meghalt egy munkás az egyik szombathelyi építkezésen. A tetőről zuhant a mélybe. A Vas Megyei…
 • Rövid hírek
  Rövid hírek Kolpingról tartottak előadást Oladon - Változott a szelektív hulladék szállítási ideje - Rajzpályázatot hirdet az…
 • Diabétesz
  Diabétesz Sok ivás, nagy mennyiségű vizelet, fogyás és fáradékonyság - ezek a gyermekkori diabétesz legszembetűnőbb jelei,…

Legnépszerűbb

 • Adomány - MSZP
  Adomány - MSZP 110 ajándékcsomagot adtak át a Derkovits-lakótelepen élő rászorulóknak, egyedülállóknak és nyugdíjasoknak ma délelőtt a városrész…
 • Rendkívüli közgyűlés
  Rendkívüli közgyűlés Nem alkalmazhatják a Munka törvénykönyvének január elsején hatályba lépett módosítását a városi cégek Szombathelyen, ugyanis…
 • Kelemen Krisztián civilként politizál tovább
  Kelemen Krisztián civilként politizál tovább Kelemen Krisztián ezután civilként, de az Éljen Szombathely frakciójának tagjaként lesz részese a szombathelyi közgyűlésnek.
 • Parkerdő
  Parkerdő Aláírásgyűjtés, sajtótájékoztató, lakossági fórum - ilyen előzmények után rendeződni látszik a Parkerdő lakópark néhány gondja.…
 • Mindenki karácsonya
  Mindenki karácsonya Több mint hatszáz főt vendégelt meg segítő partnereivel közösen az egyházmegyei karitász a "Mindenki karácsonya"…