Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Elektromos autók

110 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett elektromos autók száma tavaly Magyarországon, Szombathelyen is egyre több zöld rendszámos járművet látni az utakon. Szakértők mégis azt mondják, egyelőre nem várható, hogy tömegesen elterjednének a tisztán akkumulátorral működő kocsik. Töltőállomás azonban itt a városban is egyre több helyen létesül.
Az elmúlt 1-2 évben jelentek nagyobb számban az elektromos autók a magyar utakon. Elterjedésüket a kormányzati támogatási program, a regisztrációs díj alóli mentesség és a (táblázat) parkolási kedvezmények is elősegítik. Tavaly Vas megyében 27 elektromos autót helyeztek forgalomba, ami nagyjából másfélszer több az előző évhez viszonyítva, de az összes járműhöz képest még mindig elenyésző

 Forgalomba helyezett gépjárművek száma

                        2017                                  2018
               összes      elektromos  összes elektromos
Vas megye        8821 db 16 db          9077 db      27 db
Szombathely     6752 db 15 db          6377 db      20 db

Az elektromos autók környezetbarát módon működnek, semmilyen károsanyag-kibocsátásuk nincs. Az energiahatékonyságot szem előtt tartó vállalatok a céges flotta bővítésénél már ezt is figyelembe veszik. Törekvésüket pályázati lehetőségek segítik.

Kohuth Viktor - vezérigazgató, Vasivíz Zrt.

"Szeretnénk olyan autókat a jövőben alkalmazni, amivel a művezető kollégák közlekedni tudnának, és ez városi szinten, ha nem is hosszú távú szállítási kapacitásokat lekötve ezek az elektromos autók jelentős segítséget tudnának nyújtani."

atmo:"Ide kell a mobiltelefon kijelzőjét hozzáérinteni, és ez fogja lecsippantani a kódot, amit az alkalmazás generál."

Mobilalkalmazás segítségével lehet igénybe venni ezt az e-töltőállomást, ami két éve működik a Körmendi úton. Az áram ez esetben már üzemanyagnak minősül, de nincs központi díjszabás.

Horváth Adrián - munkatárs, eTank Hungary Kft.

"Egy középgyors töltőről beszélünk, egy átlagos autót a mai időben olyan egy óra alatt tölt fel, ez azt jelenti, hogy kb. 2400 forintos összegből lehet feltölteni az autót, autótól függően ezzel 150 km-t tud az autó megtenni."

Már Szombathely több pontján is elérhető elektromos töltő, az önkormányzat pedig a Jedlik Ányos Terv keretében további öt telepítését tervezi a közeljövőben.

riporter: Krizsán Zsuzsanna

"Szakértők szerint egy évtizeden belül nem lesz radikális átrendeződés az autópiacon, azaz, nem várható, hogy elektromos autók tömegesen jelennének meg az utakon. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ezek a járművek elsősorban lokális, városi használatra alkalmasak, másrészt hogy egyelőre drágák, az áruk típustól függően 9 és 14 millió forint között változik. A hibrid technológia az, ami jobban terjed, ennek térnyerése várható a továbbiakban is."
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb