Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szőlőmetszés

Megkezdődött a metszés a vasi szőlőkben. Most még mély nyugalmi állapotban vannak az ültetvények, bár félő volt, hogy az elmúlt hetek tavaszias időjárása következtében megindul a nedvkeringés. Szerencsére nem így történt, így a mostani fagyok nem károsították a növényeket.
Gőzerővel dolgoznak ebben a szőlőben a munkások, sietnek, hogy a nagy hóesés előtt elvégezzék a metszést. Az elmúlt két évben az időjárás kedvezett a növénynek.

A vesszők szépen elfásodtak, jól beértek, lehet látni egyébként és ez biztató a gazdák számára, hogy a fa-bél arány, tehát a fa rész ez a zöld, ennek mindig nagyobbnak kell lenni, mint a bélaránynak.

A metszéskor végzett rügyvizsgálat is biztató, mondja a gazda. Eddig itt -7 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, ez még nem árt a mély nyugalmi állapotban lévő tőkéknek. Az elmúlt hetek időjárása aggodalomra adott okot, plusz 5 foknál már beindulhat a nedvkeringés, ha utána éri kemény fagy a növényt, komoly lehet a kár. De nem csak a hideg miatt aggódnak a gazdák.

Láng József – elnök, Szőlőtermelők és Bortékesítők Szövetkezete
Kicsit félünk, mert tavaly nagyon jó termés volt. Most attól félünk, ilyenkor általában az szokott lenni a tendencia, mivel a szőlőtőke a termésre koncentrál, a tavalyi rügydifferenciálódás esetleg rosszabbul sikerült, emiatt idén a rügyek termékenysége egy kicsit alacsonyabb lesz.

Ezen a területen régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A kőszegiek például 1740-től jegyzik be megfigyeléseiket az Unesco védettséget élvező, a Magyar Örökség Jegyzékén is szerepelő Szőlő Jövésnek Könyvébe. De a január 22-i időjárásból is fontos következtetéseket vontak le a gazdák a termés mennyiségére.

Nemes Piroska
Vince napjához számos népi megfigyelés kapcsolódik. Eszerint, ha fénylik Vince, teli a pince, ha ködös Vince, üres a pince. Most meglehetősen ködös itt az időjárás, a gazdák mégis jó termésben bizakodnak. Tavaly itt, ezen a területen egy hektáron közel 100 mázsa szőlő termett.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb