Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egy gasztronómiai aranydiplomás mezőgazdasági nagyvállalkozó

2014-02-02, 11:06
   |   Kategória: Piactér
A szakmáról bármikor bármennyit, de magamról...ez nem olyan egyszerű – így kezdte Birkás István, a Győrvári Pálinkafőzde és Pálinkaház tulajdonosa a beszélgetést. Családi vállalkozásukat feleségével együtt vitték sikerre, szinte a semmiből. Több mint 600 hektáron gazdálkodnak, emellett negyvenféle pálinkát készítenek. Tavaly 600 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel a kereskedelmi főzdében.
Birkásék tisztelik a hagyományokat és elkötelezettek a minőség iránt.
Birkásék tisztelik a hagyományokat és elkötelezettek a minőség iránt.
– Mikor és miért határozta el, hogy nem a mások által ki- taposott utat járja?

– Egyszerű falusi családból származom. Szüleim pár hold földön gazdálkodtak. A mezőgazdaság nem volt idegen számomra. Tanulmányaim befejezése és a katonaság után az olaszfai tsz-nél kaptam munkát. Szerettem szórakozni, bálokba járni, így a fizetésem sosem tartott ki a következőig. Egyik kollégám javaslatára vettem meg egy oszkói pálinkafőzdét. Hamar kiderült, rengeteg munkával ugyan, de az akkori fizetésem többszörösét kereshetem meg. Nem sokkal később a győrvári üzemet is átvettem, így már két helyen folyt folyamatosan a pálinka. Közben bátyám tanácsára – aki Székesfehérvárra nősült, és ott egy tsz-t irányított –, gazdálkodásba is kezdtem. A területet évről évre növeltem,1992-ben pedig állami támogatással gépeket is vettem. Egy kárpótlási liciten meg- veregette a vállamat egy idős parasztember, és azt mondta:
„Te, Pista! Tudod te, mennyi 30 hektár föld? Azt meg is kell ám művelni!"

Rengeteget dolgoztam, ebben feleségem, Méhes Éva, szüleim és apósom is nagyon sokat segített. 1992-ben nősültem meg. Évát természetesen egy bálban is- mertem meg.

– Hogy tudta összeegyeztetni a napi 24 órás munkát a családdal?

– 1993-ban megszületett Richárd fiam, majd 1998-ban Csaba. Mindketten egészen pici koruktól kezdve tevékenyen részt vesznek a munkákban. Maguk döntöttek így. Meggyőződésem, hogy nem szabad kirekeszteni a gyerekeket a családi vállalkozásból, mondván, hogy még kicsik hozzá, mert ha mással kezdenek foglalkozni, később ez már nem érdekli őket. Nagyobbik fiam a kereskedelmi és üzleti főiskola kereskedelmi és marketing szakán tanul Budapesten. Sokat segít a cég arculatának kidolgozásában, legújabb címkéinket is ő tervezte, de ha kell, a fizikai munkából is kiveszi a részét. Ebben a kisebbik fiunk, aki elsős a szombathelyi Premontrei gimnáziumban, élen jár. Feleségem jobbára a cég adminisztrációs ügyeit intézi, szervezi a rendezvényeinket, de korábban volt, hogy felváltva főztük a pálinkát. Ma 25 embernek biztosítunk munkahelyet.

– Az országban 109 kereskedelmi főzde működik, ön a győrvárit az első húsz közé fejlesztette. Nem érezte kockázatosnak a befektetést?

– Mindig az új lehetőségeket keresem. Ha első vagy valamiben, akkor nagyobb lehet a siker, de természetesen a kockázat is nagyobb. Fokozatosan építettük fel a vállalkozásunkat. Ha elértük a kitűzött célokat, mindig újabbak jöttek – ez motivált. Maximalista vagyok, amit csinálok, azt jól akarom tenni. Megtöbbszörözi az erőmet, ha bizonyítanom kell.

– Ezért ültetett például kajszibarackot, vagy vágott bele a búzavetőmag-termelésbe?

– Igazán jó pálinkát érett, minőségi gyümölcsből lehet főzni. Az alapanyag egy részét vásároljuk, egy részét viszont mi termeljük. Vilmoskörte- és kajszi ültetvényünk 14 hektáros. A mi vidékünkön a savanyú talaj nem kedvez a baracknak, de úgy gondoltam, a föld pH-értékét a fajta igényéhez igazítom. Büszke vagyok arra is, hogy a régióban elsőként alakítottuk ki a termésbiztonságot szolgáló öntöző- és fagyvédelmi rendszert a gyümölcsösben.

– 2006-ban a megyében elsőként szerezte meg a Győrvári Pálinkafőzde a kereskedelmi engedélyt. Miért vágtak bele?

– Magyarországon komoly hagyományai vannak a pálinkafogyasztásnak. Korabeli feljegyzések aqua vitae-nek, élet vizének nevezik. A második világháború után viszont háttérbe szorították a gyárakban előállított kommersz szeszek, amelyek aromával ízesített finomszeszből készültek. 2008-tól törvény szabályozza, hogy csak a hazánkban termett, 100%-os gyümölcstartalmú, színező-, ízesítő- és édesítőanyag-mentes, minimum 37,5 alkoholfokos italt lehet pálinkának nevezni. Nem volt könnyű elfogadtatni a piaccal a kommersz szeszek a minőségi pálinkát, amely 2004-től hivatalosan is hungarikum. Ma már a pálinka méltó ellenfele a híres külföldi tradicionális tömény italoknak. A Vidékfejlesztési Minisztérium egy tanulmányt készíttet, miként lehet a magyar pálinka világmárka.

– Ön számos szakmai szer- vezet tagja és vezetője. Miért vállal közéleti szerepet?

– Mindig is szerettem csapatban játszani. A társadalmi megbízatások ugyan a családi vállalkozástól vesznek el időt és energiát, de számomra mégis fontos, hogy a szakmai szervezetekben közösen hozzuk meg a jó döntéseket.

birkas istvan sz7

 Birkás István

Született: Szombathely,1967. november 19.

Végzettség: növénytermesztő és növényvédő

1990-től bérfőzéssel, 2006-tól kereskedelmi főzéssel is foglalkozik. Családjával 600 hektár szántót 14 hektár gyümölcsöst művel.

Nős, két fiú édesapja.

Szakmai tevékenysége:

• A Magyar Pálinka Lovagrend tagja

• Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja

• A Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke

• A Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke

Szakmai díjak:

• 2000-ben „Ifjú Gazda”

• 2001-ben „Aranykoszorús Gazda”

• 2011-ben „Gasztronómiai Arany Diploma”

• 2011-ben „Év vállalkozója”

• 2012-ben a Fehérasztal Lovagrend nagy ezüstkeresztje

• 2012-ben Magyar Gazdaságért Díj

• 2014. január 22-én Szombathelyen a Kultúra támogatásáért díjban részesült.

2 hozzászólás

 • Írta: Buday Józsefné 2014. február 05., szerda Hozzászólás hivatkozás
  Buday Józsefné

  Sok szeretettel gratulálunk sikereitekhez,és szívből kívánunk a további munkátokhoz jó egészséget,szerencsét és sok boldog együtt töltött évet!Üdvözlettel,Buday-ék:)

 • Írta: Molnárné Horváth Anita 2014. február 05., szerda Hozzászólás hivatkozás
  Molnárné Horváth Anita

  Szívből örülök a sikereiteknek!Gratulálok!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb