Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Esély a biztos jövőre: várják a gépészmérnök-hallgatókat

Gőzerővel folyik a jövő szeptemberben Szombathelyen induló gépészmérnöki képzés beiskolázási kampánya, a szervezők folyamatosan látogatják a régió középiskoláit. A hagyományos felvételi eljárást kiegészítve, és azt megelőzően (január nyolcadikáig) várják a cégek azon hallgatók jelentkezését, akik a képzést duális formában kívánják teljesíteni.
A helyi vállalatok jövője múlik a gépészmérnökképzésen. Ahhoz ugyanis, hogy a tervezett beruházásaikat végrehajthassák, első körben mintegy félszáz, később további több száz szakemberre van szükségük. Ezért döntöttek úgy a cégek képviselői, hogy - az egyetemmel és a várossal összefogva - támogatják a szombathelyi gépészmérnökképzés elindítását. „A helyi nagyvállalatok garanciát jelentenek arra, hogy ez komoly lehetőséget biztosítson a fiataloknak. A képzést duális formában teljesítő hallgatókat a cégek már az oktatás ideje alatt anyagilag is támogatják, és ha jól teljesítenek, képzésük befejezése után állásajánlatot is kaphatnak” - mondta a Szombathelyi Médiaközpontnak Németh István dékánhelyettes, a szakindítás koordinátora. Összesen nyolcvan hallgató felvételére kaptak engedélyt, ebből ötvenen tanulhatnak majd a duális formában. A most zajló beiskolázási kampány során az a cél, hogy legalább kétszáz fiatalt megnyerjenek.

Az idei felvételi eljárásban a duális képzés új elemként jelenik meg, szabályozási hátterének kialakítása most van folyamatban. Ennek keretében december 11-ig írásban be kell mutatni a nemrég megalakult Duális Képzési Tanácsnak az érintett vállalatokkal kötött együttműködési megállapodásokat, a tervezett hallgatói munkaszerződést, és a vállalatokkal közösen elkészített tanrendet. Ez egyfajta biztosíték a hallgatónak, magyarázta a dékánhelyettes.

Mivel a duális formában tanulók a képzési idő majdnem felét a vállalatoknál töltik, fontos, hogy ismerjék a céget, ahova jelentkeznek. Ezért a hagyományos felvételi eljárás kiegészül egy - a cégek által lebonyolított - kiválasztási folyamattal, és ennek részeként egy motivációs elbeszélgetéssel. Erre január 8-ig, egy űrlap kitöltésével, önéletrajz és motivációs levél feltöltésével lehet jelentkezni a www.szombathelyigepesz.hu oldalon. „Itt nem csak a jegyek és a hozott pontok számítanak, hanem a jelentkező elszántsága és motiváltsága. A cégek arra kíváncsiak, hogy ki mennyire elkötelezett a szakma iránt, a leendő hallgató tud-e csapatban gondolkodni, és vállalja-e, hogy egyszerre tanul és dolgozik. Az elbeszélgetésre nem kell készülni, elég, ha mindenki önmagát adja” - fogalmazott Németh István. „A jelentkezés semmiféle további elkötelezettséggel nem jár, és nem befolyásolja a hagyományos felvételi eljárásban való részvételt sem. A vállalatok számára fontos, hogy megismerjék az érdeklődőket” - fűzte hozzá.

A jövőbeni tervek között szerepel a Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Központ kialakítása a belvárosból kiköltöző EPCOS telephelyén, a Szent László király utcában. Ez megfelelő laboratóriumi, oktatótermi és kutatási hátterét biztosítana a képzésnek. Itt egy külön csapat dolgozna azon is, hogy miként lehet a kis- és középvállalkozásokat bevonni a duális képzési formába, ennek megvalósításához azonban további forrásokra van szükség.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb