Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Sokan nem adnak nyugtát

2015-01-24, 10:58
   |   Kategória: Piactér
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Nyugat-dunántúli régióban is kiemelten ellenőrizte a karácsonyi, szilveszteri forgatagban árusítókat, szolgáltatókat. Az adóellenőrök az év végi, ünnepi időszakban végzett ellenőrzések csaknem harmadában tártak fel mulasztást, a várható bírság összege meghaladja a 21 millió forintot.
A decemberi ellenőrzések a nagy forgalmú vásárok, piacok, vendéglátóhelyek, bevásárlóközpontok árusaira fókuszáltak: elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az áruk eredetét vizsgálták az ellenőrök. Kiemelt figyelmet fordítottak a revizorok az édességet, zöldséget, gyümölcsöt, halat árusítókra, de ellenőrizték a fenyőfaárusokat, a pirotechnikai eszközöket forgalmazókat és a téli sportokhoz kapcsolódó szolgáltatókat is.

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy az adózók ugyan tisztában vannak a nyugta nélküli értékesítés, és a szabálytalan foglalkoztatás következményeivel – alkalmanként akár 1 millió forintos mulasztási bírság is kiszabható –, mégis vállalják ennek kockázatát a nagyobb bevétel reményében.

Az esetek mintegy harmadában nem adtak nyugtát, hat esetben az árusnak még vállalkozói igazolványa, érvényes adószáma sem volt, de a revizorok találkoztak visszaeső mulasztókkal is. Ezek közül a legkirívóbb eset az volt, amikor egy társaság két szórakozóhelyén harmadik és negyedik alkalommal tártak fel feketefoglalkoztatást. A bejelentési kötelezettség ismétlődő mulasztása miatt az egyik üzlet 30, a másik 60 napos lezárása várható, és jelentős összegű mulasztási bírsággal is számolhat a vállalkozás. Az ellenőrzésekhez segítséget adtak az online pénztárgépek adatai is, előfordult, hogy a beütött összeg dupláját találták a pénztárgépben.

Az esti órákban és hétvégén végzett ellenőrzéseknél a mulasztások aránya jóval magasabb, mint a hivatali munkaidőben. Pozitív tapasztalat volt, hogy az online pénztárgépeket működtető vállalkozók körében általában jelentősen nőtt a nyugtaadási hajlandóság, ugyanakkor a piacokon, vásárokban ennek épp az ellenkezője volt jellemző.

Szilveszter előtti nap négy Győr-Moson-Sopron megyei városban egyszerre hét revizori páros ellenőrizte a forgalmas helyekre kitelepült, szilveszteri kellékeket árusítókat. A kereskedők az év utolsó napjaiban már egyáltalán nem számoltak ellenőrzéssel, 16 próbavásárlásból mindössze 4 alkalommal kaptak nyugtát a revizorok. A győri sétálóutcában találkoztak olyan kereskedővel is, akinél nyugtatömb sem volt, egy másik árus pedig úgy kínálta termékeit, hogy papíron már két éve szüneteltette vállalkozását.

Hasonló vizsgálatokra, akciókra a jövőben is lehet számítani, az online pénztárgépektől érkezett adatoknak köszönhetően pedig egyre több információ áll rendelkezésre a helyszínek, tevékenységi körök célzott kiválasztásához.2 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb