Hiba
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 51
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Egészséges, friss és minőségi termékeket kínálnak az őstermelők és kiskereskedők minden csütörtökön az MMIK előtti téren. Egy éve várja a termelői piac a vevőket, úgy tűnik, egyre nagyobb sikerrel. Mára kialakult a biztos vásárlói kör, de sokan járnak ide nézelődni, találkozni is.
A Vas megyei Agrárgazdasági Kamara és a Pannon Helyi Termék Klaszter közös szervezésében, az önkormányzat támogatásával egy évvel ezelőtt nyitott meg a szombathelyi termelői piac. – Bíztunk a sikerben, de ekkorára azért nem számítottunk – mondta születésnapi köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester, aki maga is szívesen fogyasztja a hazai ízeket. Alkalmanként húsz-huszonöten kínálják portékáikat az MMIK előtti téren. Sonka, kolbász, tojás, méz, zöldségfélék és szezonális termékek közül válogathatnak az érdeklődők. Garantáltan mindegyik friss és egészséges. A vásárlók egyre fontosabbnak tartják, hogy megbízható forrásból származó termékeket fogyasszanak. A tapasztalatok szerint az a legjobban nyomon követhető áru, amelyikhez a termelő az arcát adja. – Itt csak az árusíthat, akinek minden engedélye megvan, és bizonyítani tudja, hogy a termék a sajátja – hangsúlyozta Rácz Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Szervezet alelnöke. Hozzátette: a jobb kínálat érdekében néhány termelőt másik megyéből csábítottak Szombathelyre. A cél az, hogy a jövőben legalább ennyien látogassanak ki hétről-hétre a piacra.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a termelői piacok számának növelése mellett, ezért jelentős forrásokkal segíti a kistermelőket a helyi értékesítésben. Hozzátette: ebben a ciklusban a Vidékfejlesztési Programból mintegy 26 milliárd forint jut a Rövid Ellátási Lánc tematikus alprogramra, amely komoly segítséget jelenthet a kistermelőknek, az ökológiai gazdálkodóknak, kisebb családi gazdaságoknak is a piacon való megjelenésben. A cél ugyanis az, hogy a termékek közvetlenül jussanak el a fogyasztókhoz. Ez új munkahelyeket teremt, ráadásul a jövedelem is a térségben marad.

-A helyi piacok abban segítenek, hogy megmaradjanak azok az ízek, színek, illatok, amelyek talán ismertek voltak gyerekkorunkban, nagyszüleink korában. Továbbá jelentős térségfejlesztési, helyi vidékfejlesztési hasznuk is van, hiszen fontos, hogy a helyben termelt termékeket, helyben is adjuk el – fogalmazott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Szerinte az egy évvel ezelőtti nap fontos dátumként fog bekerülni Vas megye agrártörténetébe. Szólt arról is, hogy a helyi piacok védik a környezetet, hiszen a termékeket nem kell sok száz kilométeren át utaztatni. Kitért arra is, hogy a termelők és a vásárlók közötti kapcsolat alapja a bizalmon. A piacok egyben közösségi térként, találkozási pontként is működnek, ezáltal erősítik a helyi közösségeket.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb