Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Elszaporodtak az almamolyok

Fertőzések és kártevő rovarok rontják az idei diótermés mennyiségét és minőségét. A termelők szerint azonban ezeknek még nincs komoly hatásuk az árakra. A viszonylag magas, kilónkénti 3-4000 forintos ár oka főként az, hogy a dió munkaigényes gyümölcs.
Sok dióban nem zajlott le az almamoly átalakulása, lárvája azonban így is épp elég kárt okozott ahhoz, hogy a termés fogyaszthatatlan legyen. Az utóbbi napok nedves, csapadékos időjárásának köszönhetően elszaparodtak a diófákat megtámadó baktériumos fertőzések valamint a gnomónia. Az almamoly egész évben rajzott és ennek erdménye az, hogy idén a termés jó része molyos, illetve hernyós lett. „Ezek a hernyók pusztítják el valójában a diótermést. Viszont, ha ezeket a barna héjú diókat feltörjük, azt tapasztaljuk, hogy belül nagyrészt épen megmaradtak a termések. Elég későn kapta meg a fertőzést, tehát nagyon nem tudott a dió belsejébe hatolni. Fel kell törni és gyakorlatilag fogyasztható, vétek lenne kidobni” - hangsúlyozta Both Gyula, a Vas Megyei Növényvédő és Növényorvosi Kamara elnöke.

Új jelenség a dióburok fúró légy, amely csak a külső burkot támadja, tehát nem hatol be a termés belsejébe. Az esetek többségében a beteg burok alatt egészséges dió lapul. A fertőzést a levelek is jelzik, felületükön ilyenkor elváltozás tapasztalható. A szakember azt javasolja, hogy ezeket gyűjtsük össze, égessük el, majd egy késő őszi és kora tavaszi rezes permetezéssel megelőzhetőek ezek a betegségek.  

A csonthéjas gyümölcsféléből bőséges a kínálat a piacon, 3000 és 3600 forintért adják kilóját. Drágának tűnhet, ám a vásárcsarnokban fellelhető megpucolt, egészséges termés mögött komoly munka van. „Először meg kell törni, a héjától meg kell szabadítani, kiszedni kézzel a héjából, utána átválogatni, hogy piacképes legyen, mert a törmeléket, a barnát meg a selejtet nem tehetjük bele, hanem csak a szépet. Szóval órabérbe nem lehetne kiszámolni, hogy mennyibe kerül 1 kg dió munkadíja” - fogalmazott Pungor Imréné őstermelő.

A dió közkedvelt eleme a magyar konyhának, emellett számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb