Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Mezőgazdasági károk

A keddi jégverés hatalmas károkat okozott a mezőgazdasági kultúrákban. A betakarítás előtt álló termés nagy része a földre került, de nagy csapás érte a kukorica-, a napraforgó- és a szójaültetvényeket, valamint a gyümölcsösöket is.
Mondja Rácz István toronyi gazda, aki szerint a térségben azoknak, akik a jégverés előtt nem tudták betakarítani be a termést, már nincs mit aratniuk. Neki ugyan van biztosítása, de ez nem fedez mindent.

Varsányi László megbízott osztályvezető, Kormányhivatal Földművelésügyi Osztály
„Elsősorban a teljes érésű, betakarítás előtt levő káposztarepcében és gabonákban okozott kárt, de ugyanúgy károsodtak a többi kultúrák is. Van olyan tábla, településrész, ahol gyakorlatilag 100 százalékos a kár. A repcék a jégverés hatására felnyíltak, feltörtek a földön van a termés nagy része, a gabonáknál ugyanez a helyzet.”

A gabonaföldek mellett siralmas képet mutatnak a kukorica, a szója, és az olajtök táblák is.

A vihar nagy károkat okozott a gyümölcsösökben és a szőlőkben is. A Vas-hegyet egy sávban érte a vihar. Vaskeresztesen nem volt jég, de Felsőcsatáron igen.
Árva Pál borász, Major-Árva Borház
„Itt van negyven hektár szőlőnk és gyakorlatilag a fagy, ami ez évben egyszer már megtizedelte az ültetvényeinket, most szép hajtások voltak, hiszen nem volt termés rajta, így erőteljesen nőtt, szép, egészséges volt. Egyik óráról a másik órára gyakorlatilag levetkőztek a tőkék. Ebből aggódóan most nagy aggodalmunk van, hogy mi lesz a folytatással.”

A borász abban bízik, hogy sérült tőkék azért még kihajtanak az idén, és valamennyi zöld felületet nevelnek majd. Az azonban még így is kérdéses, hogy jövőre mennyi életképes vessző lesz majd.  Az elmúlt három évben ez már a negyedik természeti csapás, ami az ültetvényt érte.

Árva Pál borász, Major-Árva Borház
„Ez már akárhogy nézzük rendszeres lesz. Azt mondják, ha három évig nincs termés, akkor be lehet csukni a kaput.”

A vállalkozásnak a jégkárra nincs biztosítása, mert ennek az összegét nem tudják kigazdálkodni, így csak némi kárenyhítésre számíthatnak a hatalmas károk után.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb