Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hó áprilisban: féltik a gyümölcsöt a gazdák

Féltik a gyümölcsöt a gazdák a napokig tartó hidegtől és az erős széltől. A méhek sem járnak ilyenkor, pedig javában virágzik az alma, a meggy - most lenne szükség jó időre.
A fiatal almafákat tavaly igencsak megviselte a jégverés és a fagy. Most - akárcsak az öregebb fák - szépen virágoznak. De április közepén havazik, így hosszan tartó fagytól félti a több mint öt hektárnyi ültetvényt a tulajdonos. “Az alma még teljes virágzásban van, legalábbis egyik-másik fajta, úgyhogy ez az időjárás borzasztóan kellemetlen, hogy úgy mondjam, reméljük, hogy nem fog a hideg tovább erősödni, tehát nem megyübnk nagyon mínusz alá. Talán akkor nem járunk úgy, mint a tavalyi évben" - mondta Janzsó László családi gazdálkodó.

Márpedig ez a sarkvidék felől érkező ciklon még pár napig térsgünk felett marad. Havat és hideget hozott, erős, 60-90 km/órás szél kíséretében.“Igazából szombatra gyengül majd a szél ereje, és akkor csak elvétve várható már csapadék. De ugye mivel alacsony lesz a hőmérséklet, azon a reggelen akár fagy is lehet többfelé, akár a 2 méteres szinten is, akár -2, -3 fokig is lehűlhet, ami azért elég nagy károkat tud okozni" - hangsúlyozta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője.

Ezekben a napokban hazánkban van most a leghűvösebb idő Közép-Európa térségében. A szeszélyes április továbbra is bizonytalan időt ígér, de erősteljesebb napsütésre, nyárias melegre alig van esély.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb