Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Alig lesz gyümölcs a vihar miatt

A múlt heti viharos időjárás tönkretette a termést a vasi gazdák gyümölcsöseiben: alig lesz alma, meggy, eper. Az erős szél miatt bőven akadt dolguk a tűzoltóknak is - az ő munkájuk még mindig nem ért véget.
Almát, meggyet és epret is termel Szombathely melletti földjén Janzsó László, aki összesen 14 hektáron gazdálkodik. Múlt héten azonban odalett a termés: erősen megtépázta a szél a gyümölcsöst, sőt el is fagyott minden. Az alma levelein jól látszik a szél és a mínuszok hatása, bebarnult a széle - talán a meggy bírta legjobban ezt a viharos légmozgást. A virágszirmok barnák, de ez a kisebbik baj - a nagyobbik az, ami belül van: elrothadt a gyümölcskezdemény.

A meggyben már nem bízik a szakember, az eper is odalett, tönkrementek a kinyílt virágok. Bár a kár mértékét pontosan még nem lehet meghatározni, úgy tűnik, alma is alig lesz. "Látható is, hogy vagy már levirágzott, vagy széltört virág van, egy hét kell körülbelül neki, hogy igazából meg lehessen látni, hogy maradt-e valami, vagy ismételten ilyen óriási, 80-90-100 százalékos kár keletkezett" - fogalmazott Janzsó László családi gazdálkodó.

Szinte folyamatosan vonultak a katasztrófavédelem szakemeberei is: három nap alatt 66 eseményhez riasztották őket a viharban. “Ezek jellemzően fakidőlések, villanyoszlop kidőlések, elektromos kábelek szakadásából fakadtak. ezek az események a mai napig is lecsengőben vannak, hiszen a kollégák még ma délelőtt is, illetve tegnap is távolítottak el faágakat különböző veszélyes helyekről" - mondta Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Vas megyében ebben az időszakban 150 hivatásos és önkéntes tűzoltó állt készenlétben összesen 42 gépjárművel.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb