Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kis víztározókkal a klímaváltozás ellen

Kis víztározókat hozott létre a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park egy közös projekt keretében, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait csökkentsék. Nem elég az egyes állat- és növényfajokat védeni, hanem az ökoszisztémát együtt kell kezelni. Ez a tanulsága a korábbi természetvédelmi próbálkozásoknak világszerte – hangzott el az Európai Fenntarthatósági Hét Vas megyei rendezvényén, Szattán.
Apró békák ugrálnak a Szatta melletti erdőben létrehozott kis víztározó partján. Itt újra kedvezőek a feltételek például a sárgahasú unka, a tarajosgőte, a tavi denevér, vagy akár a szitakötők számára. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park 2013-ban három ilyen kis tavat hozott létre a környéken. "A szombathelyi erdőgazdasággal hosszú évek óta dolgozunk együtt, és így ha jól tudom, az országban egyedüliként együtt pályáztunk velük. Számos programot valósítottunk meg, ebből talán a legnagyobbak ezek a kis vízfolyásokra készített kis visszatartó tavacskák, amelyek az élővilág életlehetőségeit jelentős mértékben javítják" - mondta Markovits Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A klímaváltozás kedvezőtlen hatása már a vasi erdőkben, főként az Őrségben is érződik. A csapadék mennyisége éves átlagban nem sokkal csökkent, az eloszlása viszont nem egyenletes, ami a növényzet és az állatok számára is végzetes lehetne. Ezen segítenek ezek az úgynevezett kisvízállások. "Ezeknek a kisvíztározóknak a célja az, hogy a hirtelen lezúduló nagyobb víztömegeket visszatartsák, hogy a vegetációs időben a környezetben, környéken lévő növénytársulások hasznosítani tudják a lekötött vizet" - tette hozzá Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti csoportvezetője.

2015-től kontinens szerte tartanak programokat az Európai Fenntarthatósági Hét keretében, hogy közösen keressenek megoldásokat a környezeti problémákra. A Föld állatvilágának fele már kipusztult, a vizes élőhelyek a legveszélyeztettebbek.
"Épp ezek a számok mutatnak rá, amelyek a biológiai sokszínűség tekintetében a rémisztő csökkenésre. Járhatatlan ez az út. Tehát magára a természet védelmére nem csak a kitüntetett helyeken kell figyelmet fordítanunk, hanem mindenütt" - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Az Európai Fenntarthatóság Hét Vas megyei programján elhangzott: itt példaértékű az együttműködés az erdészet és a hivatásos természetvédők, azaz a nemzeti park munkatársai között.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb