Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A turizmusban is egyre égetőbb probléma a szakemberhiány

Felmérést készít a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a turisztikai és vendéglátás ágazatban. Arra kíváncsiak, hol, milyen végzettséggel és készségekkel rendelkező munkavállalókra lenne szükség..
Szakácsot, konyhai kisegítőt és többek között pultost keres a legtöbb vendéglátóipari vállalkozás a megyében, legalábbis ez látszik a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának honlapján. És ezt tapasztalja a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A megyében 631 vállalkozás működik a turisztikai és vendéglátás ágazatban. A július közepéig tartó felmérésben őket kérdezték meg többek között arról, milyen szaktudással és készségekkel rendelkező munkatársakra lenne szükségük. "Azt tapasztaljuk, hogy nem csak a gazdaság más területein, hanem évek óta a turizmusban is egyre égetőbb probléma a szakemberhiány. A képzett és egyébként a kevésbé képzett, a szakképzett és a felsőfokon képzett munkaerő hiánya is. Erről van számos elképzelés, kering számos monda és közhely, de szerettünk volna tiszta vizet önteni a pohárba" - emelte ki Balogh Károly, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A Vas megyében, a nyugati határszélen működő vállalkozások különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen innen sokan ingáznak külföldre a nagyobb fizetés reményében. Több szombathelyi vendéglő is küzd a munkaerőhiánnyal. Ebben a 47 éve működő étteremben viszont nem panaszkodnak. "Egy nagyon jó szakács és pincérgárdát örököltem. Voltak változások, de soha nem volt az, hogy nekem nem volt meg az a stábom, amivel ezt az üzletet működtetni lehetne. Ez gyakorlatilag 10-11 ember. Mentek el a konyháról is, a pincérek közül is, de mindig meg tudtuk oldani fiatalokkal szerencsére" - mondta Török Zoltán, a Magyar Tenger Vendéglő üzletvezetője. tt az állandó szakember gárda közösség is egyben. "24. éve dolgozom itt. Kaptam már megkereséseket máshonnan is, de elutasítottam őket, mert jól érzem magam itt. A 24 év az 24 év" - tette hozzá Tánczos Balázs, a Magyar Tenger Vendéglő helyettes konyhafőnöke.

A kamara a felméréssel azt is szeretné elérni, hogy a turisztikai vállalkozások igényeit még jobban szolgáló oktatási és továbbképzési rendszer alakuljon ki a megfelelő tananyaggal és infrastruktúrával. A megyében egyedülálló módon a kamara és az ELTE közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a tervekben szerepel egy duális egyetemi turisztikai képzés.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb