Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Alig lesz alma az idén

A párás, meleg időjárás kedvez a gombabetegségeknek: a tavaszi fagy után megmaradt kevés almát féltik most a termelők. A lisztharmat és a varasodás mellett a rovarok is támadják a gyümölcsöt.
Az almafáit permetezi éppen Janzsó László, aki öt és fél hektáron termel almát. A gazdálkodó elmondta, hogy a tavasz eleji fagy több fajtát, a pinovát és a gálát megtépázta, a fiatalabb telepítésű idaredet pedig szinte teljesen tönkretette náluk. Most a megmaradt termést félti. “Eddig a gombafertőzés nem volt jellemző, de az utóbbi mintegy másfél hétben leesett csapadék miatt azért kell permeteznünk, annak ellenére, hogy például a mögöttem látható idareden alig van alma, de sajnos permetezni kell" - tette hozzá Janzsó László családi gazdálkodó.

Gombabetegségek és a rovarok is támadják a gyümölcsöst a párás, meleg időben. A gazda azt mutatja, hogy a sodró molyok is megjelentek, a szokásos almamoly mellett. Ami a gombát illeti, leginkább avarasodás és a lisztharmat ellen kell küzdeni. “Főleg a lisztharmat nyomás erősen jelentkezett az ültetvényekben, a varasodás pedig a mostani csapadékos időjárásnak a velejárója, tehát jelen pillanatban a varasodás vonatkozásában is magas a fertőzési arány. Mindenképpen azt tudjuk javasolni a gazdáknak, hogy figyeljék az ültetvényeket, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg!" - mondta Avar Kálmán, a Vas Megyei Kormányhivatal Talaj- és Növényvédelmi Osztály osztályvezetője.

Megyeszerte alig lesz alma - mondta el az osztályvezető. A fagykár ezen az ültetvényen a termés legalább 80 százalékát tette tönkre, a gomba még csak a fák leveleit támadta meg - a gyümölcs talán egészséges maradhat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…