Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Négy erdőrezervátum található Vas megyében

Vas megyében is van őserdő, több helyen is létrehozott a Szombathelyi Erdészet erdőrezervátumokat. Ezek tulajdonképpen kísérleti programok, amelyek segítségével az erdészek még többet tudhatnak meg az erdő önmegújító képességéről.
Hatalmas, kidőlt bükkfák a velemi Hosszú-völgyben. Akár gondozatlannak is tűnhet az erdő, de ez itt tudatos.
Itt szigorúan tilos az emberi beavatkozás. Sőt, védőzóna is óvja a magterületet. Jól látszik az erdő megújuló képessége, hiszen nő már az utánpótlás, ráadásul a fafaj-összetétel is változatos. Az odvas, elhalt fákban pedig számos élőlény talált otthont. "Itt épp ezt vizsgálhatjuk meg, hogy hogyan tud önmagától megújulni az erdő. Látjuk, miként működik magától az erdő, és látjuk azt, hogy a sok kidőlt, részben vihar által kidőlt fák helyén már jön fel a újulat, pótolja az elvesztett törzseket az állomány" - fogalmazott Varga László, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei iskolai referense.

Magyarországon 1993-tól vannak úgynevezett másodlagos őserdők, azaz erdőrezervátumok. Akkor 63 erdőrészletet jelöltek ki azzal a céllal, hogy ott a szakemberek vizsgálhassák az állomány önmegújító képességét. A rezervátumok legértékesebb magterületére belépni csak engedéllyel szabad, a velemi Hosszú-völgy kivétel ez alól, ugyanis egy fontos túraútvonal vezet keresztül rajta a Dunántúl legmagasabb pontjára, az Írott-kőre. A kirándulókat információs tábla segíti a rezervátum élővilágának és az erdészek céljainak megismerésében. "Itt nem érintjük az erdőt, a holt fa is ott marad, mert szükség van rá, igyekszünk elmagyarázni az embereknek, hogy miért ilyen az erdőkép, mint amit itt láthatnak" - tette hozzá.

Vas megyében négy erdőrezervátum található. A velemi Hosszú-völgy a legnagyobb, az Őrségben, Felsőszölnök, Szalafő és Szakonyfalu mellett található a többi. Ezek nagy része állami terület, amelyet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyel.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…