Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szép a szőlő a kistérségben

Lisztharmat támadja a szőlőt - ez ellen permeteznek a szőlősgazdák ezekben a hetekben. Hatékony a védekezés: idén alig van gombabetegséggel fertőzött szőlő a térségben. A sok napsütéstől azonban megsérülhetnek a fürtök.
Szép a szőlő a kistérségben, pedig nem esett elég eső, erre még várnak a borászok. A hat hektáron gazdálkodó Alasz László szerint ez az agyagos talaj - ha szűkösen is, de - elegendő vizet tartalékol a szőlőnek. “Az idén főleg a lisztharmat volt az, ami az előrejelzések és a tapasztalatok szerint veszélyt jelentett. A mi esetünkben úgy gondolom, sikerült megvédeni az ültetvényeinket a lisztharmattól, ez így van a többi kőszegi szőlősgazda vonatkozásában is" - mondta Alasz László borász, családi vállalkozó.

A tavaszi fagyokat átvészelte a szőlő, a téli hideg pedig szinte teljesen kiirtotta a kártevőket. A lisztharmat és a peronoszpóra ellen viszont még most is permeteznek a környékbeli borászok. “A szárazabb időszak a lisztharmat típusú gombáknak egy kicsit kedvezőbb, de nem tapasztaltunk nagyobb, erős fertőzéseket, a mai napig is azt tudom mondani, hpgy végül is jelen van, foglalkozni kell vele" - fogalmazott Avar Kálmán, a Vas Megyei Kormányhivatal Nővény- és Talajvédelmi Osztály osztályvezetője.

Most kicsit több levelet hagytak a növényen a szokásosnál: a sok napsütéstől védeni kell a fürtöket, ezzel takarja be a termést a tőke. A napégette szőlő elég ritka ebben az ültetvényben.

A muskotályt még fenyegeti a rothadás: szép tömöttek a fürtjei, de ha sok eső lesz a következő hetekben, akkor megrepedhetnek a szemek, és elrothad a gyümölcs.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…