Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A nyári hónapok tovább javítanak a munkanélküliségi mutatókon

A szezonális tevékenységek és diákmunka növeli az elhelyezkedők számát. Az év többi részében sem rossz a helyzet: Vas megye tartja dobogós helyét országos viszonylatban.
Továbbra is alacsony a munkanélküliség a térségben: Vas megye tartja kedvező - országos viszonylatban harmadik - helyét. Az álláskeresési ráta átlagosan 3,3 százalék körül mozog, ami körülbelül négyezer nyilvántartott személyt jelent a munkaerőpiacon. Ez a szám a nyári hónapokban alacsonyabb. “A január-februári időszakot leszámítva, mert ugye márciustól indulnak a szezonális munkavégzések, egy folyamatosan pörgő, megfelelő nagyságrendű munkaerő-kereslet jelentkezik a cégek részéről. A GDP-előállítás szempontjából a megyében az ipari terület nagyon jelentős. A GDP-nek 46 százalékát állítja elő ez a terület, ez a szektor" - mondta Harangozóné Vigh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője.

Fontos ágazat még az ipar mellett a szolgáltatás, amely a GDP 25 százalékát teszi ki Vas megyében. A keresett szakmák ezeknek megfelelően alakulnak: hiány van ácsból, asztalosból, autószerelőből, műszerészből, gépi forgácsolóból, kárpitosból, női szabóból, szociális gondozóból és villanyszerelőből. Az ipari szektort a gépipar uralja, ahol az utóbbi időben a fizetések is javultak. A vállalatok így próbálják helyben tartani a dolgozókat. “Jelentős volt a béremelkedés ebben a szektorban a 2013, 2014, 2015-höz képest, azonban az országos átlagnál még mindig alacsonyabb a Vas megyei átlagkereset, ezen még van mit változtatni. Ausztria szomszédsága kedvezőtlenül hat a megye gazdaságára, hiszen az osztrák fizetések azért magasabbak, mint a megye néhány nagyvállalatánál lévő fizetések, és ez nagy vonzerőt jelent a magyar munkavállalók részére" - tette hozzá Harangozóné Vigh Ilona.

A nyári időszak speciális: ilyenkor a diákmunkásokkal is számolhatnak a cégek. Ők idén júliusban és augusztusban ideiglenesen mintegy négyszáz fővel emelték a munkavállalói létszámot.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…