Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A munkavállalók egészségének megőrzésében élen jár a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, a vaskeresztesi MAM Hungária Kft. A cég által szervezett idei Egészség Hét keretében az összes dolgozó, mintegy 520 fő vehet részt az emberi test minden részletére kiterjedő, alapos szűrővizsgálatokon.

Bicikliző kisdiákokkal telik meg a héten a KRESZ-park, szervezett táborban tanulnak helyesen közlekedni a gyerekek. Helyi vállalkozóknak és a körzet képviselőjének köszönhetően nyilvános programok is kapcsolódnak az eseményekhez, amelykre bárki elviheti a járművek iránt érdeklődő gyermekét.

Vénusz ajándéka - így nevezte el a készítő, a Cake Art Cukrászat a teljesen új süteményt, amit a Karnevál tortájának választott a zsűri. Az édességet a karneváli helyszíneken, később pedig a szombathelyi cukrászdákban is megkóstolhatja majd bárki.

Az országban egyedülálló technológiával végeznek szemészeti beavatkozást a Markusovszky Kórházban. A speciális műtétekre kifejlesztett eszköz a beavatkozást végző orvos és a beteg számára is számtalan előnnyel jár.


A hidegfronttal együtt érkező nagy mennyiségű eső után is nagy a hiány az erdei-mezei gombákból a szombathelyi piacon. A gomba nagyon érzékeny a klímaváltozásra, így a szárazságra, ugyanis más növényekkel ellentétben nincs önálló vízháztartása.

Tucatnyi kismama gyűlt össze hétfőn a Fő téren, hogy népszerűsítsék a szoptatást.  Majd a Gayer-parkban, egy piknik keretében osztották meg egymással a tapasztalataikat.

Vasárnaptól péntekig közel 20 fiatal vehetett részt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének hagyományos horgásztáborában. A 8 és 18 év közötti gyerekek neves szakemberektől tanulhattak meg többféle horgászmódszert, de a programban a pecázáson kívül például strandolás és vetélkedők is szerepeltek.

Ötvennégy fehér-, huszonhat vörös-, tizenkettő rosé- és hat gyümölcsbor versengett a Savaria Történelmi Karnevál Bora 2017 címért. Idén először határon túlról, a szlovéniai Muravidékről is érkeztek borok a megmérettetésre. A zsűri döntése alapján a Karnevál Bora címet egy Shiraz válogatás viselheti.

Tojás, tej, vaj - jó esetben ezeket is felhasználják a cukrászdák a fagylalt készítésekor, ezért a nyári forróságban kiemelten fontos a vendéglátó és kereskedelmi egységek ellenőrzése. A tapasztalatok általában jók, eddig kevés hiányosságot talált a hatóság.

Még egy hét sem telt el azóta, hogy három mázsa pontyot telepítettek a Csónakázó tóba, most újra ugyanennyi háromnyaras hal került bele. A nyári szabadságok idején naponta akár 200 horgász is megfordul itt, nekik kedvez a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a folyamatos telepítésekkel.

Forr a levegő országszerte - kedd éjféltől harmadfokú hőségriadót rendeltek el a hét végéig.  A közel 40 fokos kánikulában a Vasivíz Zrt. párakapuval igyekszik enyhíteni az emberek hőérzetén, míg a GYSEV Zrt. munkatársai ásványvíz osztással hívják fel az utazóközönség figyelmét a folyadékbevitel fontosságára.

A Szent László emlékév a kiemelt témája a Katolikus Lányok és Asszonyok Szövetsége által szervezett nyári tábornak. Az általános iskolások számára szervezett táborban a játék és strandolás mellett történelmi ismereteket is szereznek a gyerekek.

Mintegy háromszáz édesanya és kisgyermek vett részt az idei Anyatej Világnapi ünnepségen. Mint minden évben, idén is megköszönte az Anyatejgyűjtő Állomás azoknak a segítségét, akik az elmúlt évben rendszeresen adtak le náluk ebből a táplálékból.

Három mázsa, háromnyaras, tehát már fogható pontyot telepített a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a szombathelyi Csónakázótóba. A szövetség időközi telepítésekkel bővíti a halállományt, hogy a horgászoknak mindig legyen sikerélmény.

Elsősorban a fiataloknak nyújtott újszerű szórakozást a Color Fesztivál Szombathelyen: szombaton este a színeket ünnepelték a Ferences-kertben, öt különböző színű por szállt a magasba és a ruhákra három alkalommal. Közben koncertekkel szórakoztatták a résztvevőket.

Egyre elterjedtebb a klímaberendezés használata, kevesen tudják azonban helyesen alkalmazni ezeket. Gyakran túl hideget fújnak, ami számos kellemetlen egészségügyi következménnyel jár.

Július nem csak a fesztiválok hónapja, hanem befőzési szezon is. Érdemes odafigyelni a megfelelő minőségű zöldségekre és gyümölcsökre. A szombathelyi piacon feltérképeztük, hogy milyen az idei kínálat. A legtöbb vásárló a helyi termékeket keresi.

Péntek délután a Herényiek házában megkezdődött a képeslevelezőlap-gyűjtők 2017. évi országos gyűjtőkiállítása és találkozója. Jöttek gyűjtők Csongrádból, Kecskemétről, Debrecenből, Budapestről, Nagyatádról, Sopronból, Kismartonból  Sárvárról, Nagykanizsáról, Tatabányáról.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Szombathelyi Sárkányhajó-fesztivált a Csónakázó-tavon. A jó hangulatú versenyen közel 800 versenyző ragadott evezőlapátot.

Több ezer négylábú versenyző szállt ringbe hétvégén, hogy megmérettesse magát a 18. alkalommal megrendezett nemzetközi kutyakiállításon. Ez a szépségverseny a tenyésztők és kutyáik egyik legrangosabb megmérettetése Magyarországon.