Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Összefogás a tiszta zöldfelületekért

2018-03-15, 15:23
   |   Kategória: Pink
Szombathely legnagyobb zöldfelületének megtisztításért fogott össze egy napokban alakult civil szerveződés az önkormányzattal és az erdészettel. A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport kezdeményezése az egyik közösségi oldalon indult, és néhány nap alatt több százan csatlakoztak hozzájuk.
Egymást érik az ilyen kupacok, de például fotel is található a szombathelyi Parkerdőben. Ebben a halomban ruhanemű és tetőfedő zsindely is van. Ez utóbbi veszélyes hulladéknak számít, ahogy az autógumik, festékek is, amelyek erősen károsítják a természetet. Az állami terület kezelőjeként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. évente milliókat költ a hulladék összegyűjtésére és elszállítására.

"Ha egy civilszféra és egy önkormányzat összefog egy nemes célért, akkor nagyon nagy célokat lehet elérni. Ezúttal köszönöm a segítségüket."

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója örömmel fogadta azt a civil kezdeményezést, mely a Parkerdő megtisztítását tűzte ki céljául.

Wiktora Krisztián
Szomorúan látjuk, hogy egyre több a szemét a Parkerdőben, és látszólag nem tesz ellene senki semmit. Vagyis nem is, hogy semmit, de nem eleget.

Kapy Anita
Ez egy nagyon durva szélmalomharc, amit folytatunk. Szeretnénk ezen javítani. Elsősorban az emberek tájékoztatása lenne a lényeg. Megismertetni velük, hogy milyen csodálatos élővilág van a parkerdőben.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. központjában tartott megbeszélésen a problémákon kívül számos megoldási javaslat is felmerült. A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport többek között lomtalanítási akciót kért. Illés Károly alpolgármester vállalta, ha összegyűjtik, a város elszállíttatja a lomot.

Illés Károly – alpolgármester, Szombathely
A meglévő szemétkupacokat el kell szállítani, ez evidens. De meg kell előznünk, hogy a jövőben is ilyen szemétkupacok képződjenek. Erre több javaslatot vetettünk, vetettek fel a civilek részéről is sokan. Az egyik az lenne, hogy a kiskerttulajdonosok igenis éljenek azzal a lehetőséggel, hogy szerződést kötnek a SZOVÁ-val.

A lovas polgárőrök rendszeresen járőröznek a Parkerdőben, személyes adatokat keresnek a hulladékban, hogy felelősségre lehessen vonni a szemetelőt. Ez azonban egyelőre csak tettenéréssel oldható meg. Az egyeztetésen felmerült a kamerarendszer kibővítése, és a szankcionális fontossága is.

Bugán József – vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Sok millió forintot fordítottunk az elmúlt években a szemét elhordására, most felajánlottuk a civileknek, hogy a Madarak és fák napján, amikor majd demonstrációt fognak tartani a Parkerdőért a Parkerdőben, felajánlottuk, hogy az általuk összegyűjtött szemetet költséget nem kímélve, el fogjuk onnan szállítani.

Az erdészet vállalta egy tájékoztató kiadvány elkészítésének költségét is. Az egyeztetések folytatódnak.
 http://www.sztv.hu/hirek/osszefogas-a-tiszta-parkerdoert-20180313

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Trópusi hangulatban időztek Bécsben a Premontrei diákjai
  Trópusi hangulatban időztek Bécsben a Premontrei diákjai A téli hideg napokon a „trópusokra” látogattak biológia tagozatos diákjaink. A bécsi Tengerek Házában vettek részt egy…
 • Nyert a FALCO
  Nyert a FALCO Nagy küzdelemben 72:70 arányban legyőzte a Falco kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár együttesét. A szombathelyiek már…
 • Ajándékozz élményt!
  Ajándékozz élményt! Városszerte gyűjtenek a rászorulóknak: édességet, ruhát, játékot, de még élményfelajánlást is várnak a civilek a…
 • Csapadékvíz-elvezetés
  Csapadékvíz-elvezetés Mintegy 800 millió forintból csaknem hét kilométer hosszan újul meg Szombathely csapadékvíz-elvezető rendszere. Nyolc helyszínen…
 • Influenza
  Influenza Az utóbbi hetekben a szombathelyi rendelőkben is megnőtt a felsőlégúti, hurutos tünetekkel orvoshoz fordulók száma.…

Legnépszerűbb