Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Lovas majális

2018-05-02, 20:59
   |   Kategória: Pink
Ebben az évben a vasi skanzen adott otthont a Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatónak. Az egész napos rendezvényre elsősorban a családokat várta a szervező Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület.
A megjelenteket dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte.

A huszárok fegyverekkel és ostorral is durrogtattak. Közben a Mátyás király korát idéző lovagok a honvédség toborzó sátránál érdeklődtek: kipróbálták a puskákat és persze a gépfegyvert is.

Gondár György - hagyományőrző, Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Csoportja

“Itt szerintem a múlt és a jelen találkozik, mi a múlt, a lövészeink kipróbálják, hogy milyen a jelen fegyvereivel dolgozni, és ahogy elnézem, igen jó képzést kaptak a legények, hiszen egész nagy hatékonysággal találnak a célok közepébe bele az infrafegyverekkel.”

Az íjászat és lövészet, a korhű öltözékek és bemutatók, valamint a lovas műsorok nem csak szombathelyieket vonzottak a skazenbe, a hadtörténeti bemutatóra.

Dugmonits Edina

“Vasvárról érkeztünk, mert szeretjük a lovakat, és olvastuk, hogy itt lesznek lovas bemutatók, azokat szeretnénk megnézni, meg olyan szép idő van, kicsit kirándulni, megnézni, hogy ez mégis milyen.”

Több órát töltöttek az érdeklődők a falumúzeumban: a május elsejei programok tartalmas szórakozást jelentettek a kicsiknek és a nagyobbaknak is.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület


“A célunk mindig a magyar történelem bemutatása, megszerettetése, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, célközönség természtesen megint csak a család, hát mi más?!”

A program évről évre interaktív és látványos formában idézi fel a magyar történelmet a honfoglalástól napjainkig. A (34:35 körül)  gasztronómai program sem maradhatott ki: sertéspörköltet is főztek bográcsban, amivel megvendégelték a látogatókat.

Fotó: Cseh Gábor

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Megújult a Százszorszép és a Mocorgó
  Megújult a Százszorszép és a Mocorgó Több mint 130 millió forintból újult meg a Százszorszép bölcsőde épülete és a szomszédos Mocorgó…
 • Civilreggeli
  Civilreggeli Hagyomány és megújulás - ez jellemzi a civilek programjait, amelyeket május végére, június elejére ajánlottak…
 • Gencsi söprű
  Gencsi söprű Szokás szerint pünkösdvasárnap tartották a Gencsi Söprű népdal- és néptáncfesztivált a Szombathely melletti településen. A…
 • Őseink példáján - értékek Herényben
  Őseink példáján - értékek Herényben Ez annak a kiadványnak a címe, amelyet pénteken mutatott be a Herényi Kulturális és Sportegyesület.…
 • Csodafügefa
  Csodafügefa Véget ért a Berzsenyi Dániel Könyvtár által szervezett Csodafüge című könyvhódító játék, amelynek keretében a…

Legnépszerűbb