Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gencsi söprű

2018-05-22, 18:10
   |   Kategória: Pink
Szokás szerint pünkösdvasárnap tartották a Gencsi Söprű népdal- és néptáncfesztivált a Szombathely melletti településen. A modern zenei koncertek mellett népszerű  volt a hagyományőrző rendezvény, amelyre az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők.
Dübörgött a színpad a táncosok alatt a 22. Gencsi Söprű Népdal- és Néptáncfesztiválon, amely a Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál főrendezvénye minden évben.

Varga Albin - főszervező, igazgató, Gencsapáti Művelődési Központ

“Húsz együttes vesz részt ezen a fesztiválon, 550 táncos, és legmesszebbről talán az Ilosvay Selymes Péter Néptáncegyüttes, Nagyisáról érkezett, és Kolozsvár mellől, Nagyidáról vannak itt a néptácos barátaink.”

A messze földről érkezett csoportok mellett a vasiak is képviseltették magukat. Az Ispiláng tagjai évek óta a szervezésben is részt vesznek - ismerősként üdvözlik egymást a táncosok.

Milos Dávid - Ispiláng Néptáncegyüttes

“Hál’ Istennek, nem csak vasárnap csatlakoznak be az együttes tagjai a programunkba, henm jópáran már pénteken itt vannak, és az egész négy napot végigviszik a fesztiválon, bulihangulatból is, nem csak vasárnap vesznek részt ezen a fesztiválon!”

A soporoniak szászcsávási táncokat is bemutattak. Már a kezdetektől szerepelnek a gencsi színpadon. A tánc mellett az is élményszámba megy, hogy népviseletbe öltözhetnek.

Kovács Franciska - Soproni Néptáncegyüttes


“Viseletbe öltözni az egy teljesen más érzés, mint egy civil ruhában, azért az megad egy ilyen méltóságot, amit régen hordtak, és ma már el se tudja képzelni az ember, hogy ilyen ruhákban járnak.”

A közönség soraiban is többen öltöztek fel alkalomhoz illően. A Gencsi Söprű ebben az évben is több ezer embert csalogatott Gencsapátiba.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb