Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Karnevál bora

2018-08-03, 16:00
   |   Kategória: Pink
Több mint harminc borászat csaknem kilencven bora versengett a Savaria Történelmi Karnevál Bora címért. Akárcsak tavaly, az idén is egy vörösbor bizonyult a legjobbnak. Mind a szakmai, mind pedig a sajtózsűri a Cseri Pincészet Pannonhalmi Legenda cuvée-jét értékelte a legmagasabb pontszámmal.
A Savaria Történelmi Karnevál idei borversenyére Tolnai, Egri, Soproni, Dél-Balatoni, a Balatonfüred-Csopaki, Zalai, Villány-Siklósi, Csongrádi, Balaton-felvidéki, Szekszárdi-borvidékről érkeztek borok. Idén, az immár 17. versenyen 47 fehér, 29 vörösbort és 11 rosét kóstolt a zsűri . A nagy tételszám miatt a fehérborokat két bizottság értékelte. Baráth Sándor bizottsági elnök szerint évről-évre jobbak a versenyre nevezett fehérborok.

Baráth Sándor - elnök, 1. fehérboros bizottság

“Két olyan bor volt a kóstolt tételek között, amelynek nem tudtam érmet adni. Az összes többi vagy arany, vagy ezüst, vagy bronzérmet kapott. Tehát azt mondom, hogy egy megfelelően szép színvonal volt, és akik elmennek a Karneválra, a Borok utcájába, és fehérborokat akarnak kóstolni, bőven találnak olyanokat, amelyekbe örömüket lelik.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg a másik fehérboros bizottság elnöke is.

Szládovics László - elnök, 2. fehérboros bizottság

„Nagyon szép borokkal találkoztunk. Akár fajták szerint, hogyha Cserszegi fűszerest, Rózsakövet, késői szüretelésű olaszrizlinget, vagy akár a gyöngyözőbort említem. A bizottságunk nagy megelégedéssel kóstolta ezeket a borokat, és bízom benn, hogy megfelelő pontszámmal jutalmaztuk a termelőket.”

A vörösborok évjárat tekintetében átfogták 2011-től egészen a 2017-ig terjedő időszakot, a fajtaválaszték azonban viszonylag szűk volt, alighanem ez  is szerepet játszott abban, hogy kiegyensúlyozott volt a verseny.

Wawrzsák László - elnök, vörösboros bizottság

„A legkiegyensúlyozottabbak a 15-ös és a 12-es évjáratból adódó vörösborok voltak. Alapvetően, ami számomra megállapítást nyert sajnos, vagy nem sajnos: szép alapanyagot sajnos sokáig hagynak benn a borászok a hordóban. Én úgy gondolom, hogy néha lehetne egy kicsit kevesebb hordóhasználattal dolgozni, elegánsabbak lennének a borok, de vannak olyan borok, amelyek a nagy test, nagy élvezet kategória, aminek jól tud állni a hordó. „

A bizottságok két  menetben bírálták el a borokat. Az első forduló után a tíz  legmagasabb pontszámot elért tétel került a döntőbe. Ezeket értékelték újra a szakemberek, és választották ki az újságírók is a sajtó borát. A szakmai bírálóbizottság döntése alapján a Cseri Pince 2015-ös  Pannonhalmi Legenda merlot, cabernet franc cuvée-je lett a karnevál bora. Ugyanez a bor kapta a sajtó Vinum Pressum díját is. A legjobb fehérbor a Szászi Birtok 2017-es Badacsonyi Rózsakő bora, míg a legjobb vörösbor címet az Ostoros Pince 2015-ös Soltész Egri Kékfrankosa lett.

A borokat augusztus 23-26 között kóstolhatja majd a karneváli közönség a Borok utcájában, a díjak átadása augusztus 24-én 16 órakor lesz a Borok Utcája színpadán.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb