Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rétesfesztivál

2018-08-08, 10:32
   |   Kategória: Pink
XVI. alkalommal rendezték meg a rétesfesztivált Vasváron. A kilátogatók a gasztronómiai élvezetek mellett gyufaszálakból készített kastéy maketteket és Csukás István mesehőseinek  életnagyságú kiállítását is megtekinthettek a rendezvényen.
Tüzes, részeges és természetesen hagyományos ízesítésű réteseket is kóstolhattak szombaton a Vasvári rétesfesztiválra látogatók. Míg régen szinte minden házban készítették ezt a csemegét, napjainkban házirétes készítésére egyre ritkábban kerül sor.   

Tóth Balázs - polgármester, Vasvár

“Ez is egy olyan tevékenység, amit a nagymamáinktól eltanulhatunk, de ha a nagymamák abbahagyják, utána már egyre kevesesebben veszik át a stafétabotot. Ezért is jó pl., hogy van itt anya-lánya sütöde,ahol látni, hogy a generációk átveszik a stafétabotot, több ilyen kellene.”

A megye több pontjáról érkező réteskészítők finomságai mellett, zalai és balatoni ízeket is kósolhattak a vendégek.

Gergyéné Szakály Georgina - munkatárs, Nagy Gáspár Kulurális Központ Vasvár

“9 réteskészítő csoprotot köszönthetünk itt a XVI. Vasvári rétesfesztiválon, jöttek csoportok Zalából, az Őrségből, a Vasi Hegyhátról, Csehiből és a megye minden részéből.”

Az oszkói anya, lánya sütödéje tagjai szabadidejükben, hobbiként végzik a réteskészítést hagyományőrzés és családi értékek továbbadására. Séfelné Horváth Ilona még a nagymamájától és édeasnyjától leste el a titkokat, ezeket adta tovább lányainak.Tíz éve rendszeresen aktív résztvevői a fesztiválnak. Náluk nem csak kóstolni lehetett, az érdeklődők ki is próbálhatták a réteskészítés fortélyait.  

Séfelné Horváth Ilona - vezető, Anya, lánya sütödéje

“Hagyományos töltéssel készítjük a réteseket, a legkeresettebb a túrósnak mindenféle változata, de rengeteg gyümölcsöset készítünk meggyeset, csersznyéset, almásat, jostásat, ribizliset, málnásat, különböző töltelékekkel keverve. Tökös mákosat, tökös túrósat, szilvásat ami igazából a kertben megtermő alapanyagogat használjuk fel leginkább.”

A réteskóstolás mellett a Nagy Gáspár Kulurális Központ adott otthont a kegészítő rendezvényeknek.

Gergye Rezső -igazgató, Nagy Gáspár Kulurális Központ Vasvár
“Azok számára, akik kicsit idősebb gyerekek, tehát mondjuk a 20 éven felüliek, vagy a 30 éven felüliek, Sajdik Ferenc figurái a Mirr Murrnak a figurái, a Nagy ho-ho horgász figurái láthatóak itt a galérián, de a környékbeli kastélyokból Pl. Miklóspusztai és a Rumi kastélyból is gyufaszálakból készített makettkiállítások láthatók, amelyek nyilvánvalóan megintcsak nosztalgiát és egy kis retrohangulatot idéznek az emberekben.”

Az érdeklődők között most a vásárt egy másik oldaláról is megismerő családdal is találkoztunk.

Varga-Bodó Anita - Szombathelyi lakos

“Szombathelyről érkeztünk a kisbabámmal és a barátnőmmel. Az első tíz évben mi is részesei voltunk ennek a forgatagnak. Mi is sütöttünk édesanyámmal,illetve az egész családdal karöltve. Úgy gondoltuk, hogy már jó pár éve nem voltunk, úgyhogy egy kis fesztivál jelleget szeretnénk magunkba szippantani.”  

A réteskülönlegességek közül a tüzes rétes és a részeges meggyes receptjét ugyan nem kaptuk meg, de a főbb hozzávalók részleteit megosztották velünk a készítők.

Bozzai Lajos -elnök, Vasvári Tűzoltóegyesület

“Igazából ez egy húsos alap, amire sokan azt mondják, hogy nem rétes, hiszen a rétes az az édes, de ezt mi a saját szájízünk alapján alakítottuk ki, és többször itt a rétesfesztiválon ezt a kísérletünket díjazták, hiszen Aranyabrosz, Ezüstsodrófa meg ilyen díjakat már nyertünk ezzel a rétessel. Illetve a másik rétes pedig a részeges meggyes rétes, amivel a hölgyek, urak, otthon kísérletezgetnek, hogy a különböző ágyaspálinkákat készítenek és az ágyas pálikából visszamaradt  maradékot, a meggyet gyúrjuk bel ebbe a rétesekbe, nagyon kellemes ízű, néha ütős, bódító rétesek születnek.”

A rendezvényre idén is több százan látogattak el, a réteseket a szorgos kezek folyamatosan készítették. A jövő évi rétesfesztiválra a receptekkel már most lehet kísérlezetni és akár induókéni is visszatérni ebbe a kis városba.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Kötő utcai sportpark
  Kötő utcai sportpark A Stromfeld-lakótelep után a Nyitra utcai iskola szomszédságában épül meg a város második sportparkja, ahol…
 • Jogásznap
  Jogásznap Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői…
 • Család- és gyermekjóléti szolgálatás
  Család- és gyermekjóléti szolgálatás Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgálatást Szombathelyen. Legtöbbször megélhetési…
 • Oktatási bizottság
  Oktatási bizottság Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt meg nyilvánosan a közgyűlés csütörtöki ülése előtt a város oktatási…
 • Közgyűlés után
  Közgyűlés után A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az…