Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Allergia

2018-08-08, 11:04
   |   Kategória: Pink
Nem csak az emberek, hanem az állatok is szenvednek az allergiától - ezekben a hónapokban a parlagfű szezonja miatt nagyobb a forgalom az állatkórházban. A teszt egyszerű, érdemes elvégeztetni a vizsgálatot, ha allergiára gyanakszunk.
“A mogyoróféléket, a pázsitfűféléket, parlagfüvet említeném, és a fák közül a nyír, éger pollenje.”

Ezek a leggyakoribb allergének. A kutyák 40 százaléka allergiás. Gyécsek Nikoletta az állatkórház specialistája - szerinte a gazdik időben felismerik a jellegzetes tüneteket, és orvoshoz viszik a kínlódó kisállatot.

Gyécsek Nikoletta - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház

“A vakarózós betegek 80 százaléka augusztus-szeptember környékén jön el az állatorvoshoz, inhalációs allergénekről van itt szó, ezért ezek a kutyák az emberrel ellentétben nem tüsszögnek, hanem vakaróznak, nyalják a lábukat, esetleg könnyezik a szem, rágcsálnak, hemperegnek.”

Most a parlagfű szezonja kezdődik - hetente közel tucatnyian érkeznek most allergiás tünetekkel. A leginkább érintettek a kisállatok közül a kutyák, közülük is a túltenyésztett fajták veszélyeztetettek: a németjuhász mellett a magyar vizsla, a staffordshire terrier, valamint általában a rövid szőrű kutyák. A fülgyulladás, váladékozás a kis testű, fehér kutyákra jellemző - ennek gyakori oka a genetikailag örökölt allergia. Kevésbé gyakori - de erős tüneteket okozhat - a bolhaallergia, de táplálékra is lehetnek allergiásak az állatok.

Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház

“Vannak szezonális allergiák, jellemző időszak a nyár, ezt elsősorban pollenek okozzák, például augusztusban ugye egy parlagfűszezon, ez náluk is tetten érhető, ilyenkor sokkal több kutyus jön; és van az aszezonális, az elsősorban a benti allergének, atkapor, gombaspórák és a másik nagy csoport az pedig az eleség.”

A vizsgálat egyszerű: először bőrkaparékot vesznek, és ha ez a vizsgálat megerősíti a gyanút, akkor vért vesznek, ebből állítják fel a diagnózist. Ezt követően kezdhetik meg a tüneti kezelést - ahogy az embereknél is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb