Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Allergia

2018-08-08, 11:04
   |   Kategória: Pink
Nem csak az emberek, hanem az állatok is szenvednek az allergiától - ezekben a hónapokban a parlagfű szezonja miatt nagyobb a forgalom az állatkórházban. A teszt egyszerű, érdemes elvégeztetni a vizsgálatot, ha allergiára gyanakszunk.
“A mogyoróféléket, a pázsitfűféléket, parlagfüvet említeném, és a fák közül a nyír, éger pollenje.”

Ezek a leggyakoribb allergének. A kutyák 40 százaléka allergiás. Gyécsek Nikoletta az állatkórház specialistája - szerinte a gazdik időben felismerik a jellegzetes tüneteket, és orvoshoz viszik a kínlódó kisállatot.

Gyécsek Nikoletta - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház

“A vakarózós betegek 80 százaléka augusztus-szeptember környékén jön el az állatorvoshoz, inhalációs allergénekről van itt szó, ezért ezek a kutyák az emberrel ellentétben nem tüsszögnek, hanem vakaróznak, nyalják a lábukat, esetleg könnyezik a szem, rágcsálnak, hemperegnek.”

Most a parlagfű szezonja kezdődik - hetente közel tucatnyian érkeznek most allergiás tünetekkel. A leginkább érintettek a kisállatok közül a kutyák, közülük is a túltenyésztett fajták veszélyeztetettek: a németjuhász mellett a magyar vizsla, a staffordshire terrier, valamint általában a rövid szőrű kutyák. A fülgyulladás, váladékozás a kis testű, fehér kutyákra jellemző - ennek gyakori oka a genetikailag örökölt allergia. Kevésbé gyakori - de erős tüneteket okozhat - a bolhaallergia, de táplálékra is lehetnek allergiásak az állatok.

Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház

“Vannak szezonális allergiák, jellemző időszak a nyár, ezt elsősorban pollenek okozzák, például augusztusban ugye egy parlagfűszezon, ez náluk is tetten érhető, ilyenkor sokkal több kutyus jön; és van az aszezonális, az elsősorban a benti allergének, atkapor, gombaspórák és a másik nagy csoport az pedig az eleség.”

A vizsgálat egyszerű: először bőrkaparékot vesznek, és ha ez a vizsgálat megerősíti a gyanút, akkor vért vesznek, ebből állítják fel a diagnózist. Ezt követően kezdhetik meg a tüneti kezelést - ahogy az embereknél is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb